Jacques Chirac rasszista botrányba keveredett

2009.11.24. 11:33
„Hová való” – kérdezte a volt francia elnök egy sötét bőrű férfitól könyvturnéján. „Lormont-ba” – felelte a férfi. „Szerintem nem egészen onnan jött” – viccelődött Chirac a távozása után. Az esetet kamerák rögzítették.

Rasszista kijelentést tett könyvturnéján Jacques Chirac. A volt francia államfő memoárját népszerüsítendő járt Bordeuy-ban, ahol egy sötétbőrű férfi közös fotózásra kérte fel.

A fényképezkedés alatt Chirac megkérdezte, hogy honnan jött, amire a férfi azt felelte, Lormont-ból. Chirac bizalmasa és egykori miniszterelnöke, Alain Juppé gyorsan felvilágosította az elnököt, hogy Lormont egy közeli falu.

Miután a férfi távozott, Chirac azt mondta Juppénak: „Szerintem nem egészen onnan jött. Úgy értem, nem ott született.” A mondatot tévékamerák is rögzítették, egy népszerű tévéműsor be is mutatta.

A sajtó megbocsátó Chirackal, a legtöbb lap „nyelvbotlásként” írják le az esetet, bár a két mondatnyi nyelvbotlások viszonylag ritkák.

A kommentárok egy másik része szigorúbb, ők Brice Hortefeux belügyminiszter elszólásához hasonlítják az esetet, aki két hónapja egy arab származású férfival pózolt a kamerák előtt, és azt találta mondani, hogy „egynek [arabnak] mindig lennie kell. Ha egy van, az rendben van. Ha többen vannak, akkor az már probléma.” Az ő lemondását egyöntetűen követeli a sajtó.