Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lebukott a Moszad kémtanonca

2009.11.25. 09:18

Nem sikerült túl jól a Moszad egyik kémtanoncának vizsgafeladata. A BBC beszámolója szerint az ügynökpalánta azt a feladatot kapta, hogy helyezzen el egy bombának látszó tárgyat egy parkoló autóra Tel Avivban.

Egy éber járókelő azonban kiszúrta és riasztotta a rendőrséget. A hatóságok őrizetbe is vették a férfit, aki csak a letartóztatásban tudta tisztázni, hogy valójában a Moszad képzésében vesz részt.

A hatóságok nem kívánták kommentálni a történteket. Az izraeli sajtó azonban komoly kritikát fogalmazott meg, a kereskedelmi 10-es csatorna például reményét fejezte ki, hogy a kiképzett, külföldön tevékenykedő ügynökök azért ügyesebbek.

A belbiztonsági hatóságok viszont jól vizsgáztak. Negyed órával a járókelő riasztása után már lezárták és kiürítették Tel Aviv közeli kikötőjét. A feljelentőt előbb magukkal hívták a rendőrök, hogy azonosítsa a gyanúsítottat, de pár perc múlva azt mondták neki, hogy csak gyakorlatoztak, így hazaküldték.

A Ynet hírportál értesülései szerint a kiképzési gyakorlatban résztvevő Moszad-ügynökök közül hármat felfüggesztettek.