Őrizetben a horvát autópályakezelő vezetői

2009.11.26. 20:53
Néhány órával azután, hogy a horvát kormány egy korrupcióellenes csomagról döntött, bejelentették, hogy elfogták a HAC két vezetőjét, két alkalmazottját és egy építési vállalat főnökét.

A horvát rendőrség bejelentette, hogy korrupció vádjával őrizetbe vettek öt embert, közöttük az állami autópályakezelő vállalat (HAC) nemrégiben menesztett két vezetőjét.

Az öt embert a főügyész indítványára vették őrizetbe - közölte Krunoslav Borovec rendőrségi vezető, aki további részleteket nem árult el. Köztük van a HAC két másik alkalmazottja és egy építési vállalat főnöke is.

A kormány korrupció gyanújával szombaton menesztette a HAC három vezetőjét, közöttük Jurica Prskalót, az igazgatótanács elnökét.

A HINA hírügynökség szerint Prskalo is a csütörtökön őrizetbe vett öt személy között van, akiket legalább 3 millió eurónyi összeg elsikkasztásával vádolnak: a vád szerint a szükségesnél hatszor többet fizettek egy magáncégnek a Zágráb-Split autópálya két alagútjának festéséért.

Sok ügy bűzlik az autópályák körül

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy tervet fogadott el a korrupció leküzdésére az állami vállalatoknál. Eszerint az érintett cégek kötelesek lesznek az Európai Unió által nemrégiben a horvátországi korrupció "fő forrásának" nevezett közbeszerzésekkel kapcsolatos minden adat közzétételére honlapjukon.

Az elmúlt hónapokban az autópálya-építésekért és az 1000 kilométer hosszú autópályahálózat fenntartásáért felelős HAC-cal kapcsolatban a horvát média számos korrupciós ügyet szellőztetett meg, és több rendőrségi vizsgálat is indult.

A korrupció elleni harc és az igazságügyi reform a legfontosabb kritériumok között szerepel, amelyeket Zágrábnak a 2011-re tervezett európai uniós csatlakozáshoz teljesítenie kell.