Namíbiában befejeződtek a választások

2009.11.29. 08:19
Befejeződtek a kétnapos elnök- és parlamenti választások szombat este Namíbiában.

A választások esélyese a kormányzó Délnyugat-afrikai Népi Szervezetet (SWAPO) és a jelenlegi elnök, Hifikepunye Pohamba. Az első eredményeket vasárnap délre várják, a mintegy 1,18 millió választásra jogosult állampolgár szavazatainak összeszámlálását szerdára ígérete a Namíbiai Választási Bizottság (ECN).

A kormányzó SWAPO fő versenytársa a 2007-ben belőle kivált Összefogás a Demokráciáért és a Haladásért (RDP). Az államfői címért 12 politikus indult, míg a törvényhozói mandátumokért 15 párt. A 78 fős nemzetgyűlés (alsóház) 72 tagját közvetlenül választják meg, hatot az államfő nevez ki. Az államfő fő kihívója Hidipo Hamutenya egykori külügyminiszter az RDP színeiben.

Négy ellenzéki párt, közöttük az RDP szombat este a szavazáskor elkövetett több szabálytalanságot kifogásolt. A SWAPO az egykori német gyarmat, majd dél-afrikai gyámság alá helyezett ország függetlenségének kikiáltása -1990 - óta valamennyi parlamenti választást megnyerte, 2004-ben pedig a képviselői helyek háromnegyedét szerezte meg.