Megérkezett a guantánamói fogoly

2009.12.01. 17:53 Módosítva: 2009.12.01. 18:07
Amerikai bejelentés szerint a ciszjordániai származású rab "a magyar kormány hatáskörében van". Egyelőre nem tudni, hová vitték.

Az Egyesült Államok kormánya kedden hivatalosan bejelentette, hogy átszállított egy guantánamói foglyot Magyarországra; Washington köszönetet mondott a befogadásért a magyar kormánynak.

A washingtoni igazságügyi minisztérium közleménye szerint a ciszjordániai származású rabot hétfőn késő éjszaka szállították el a guantánamói fogolytáborból, és juttatták el a magyar kormány hatáskörébe.

"Az Egyesült Államok köszönetet mond Magyarország kormányának azért, hogy segítséget nyújt Obama elnök azon utasításának végrehajtásához, amely a Guantánamo-öbölbeli börtön bezárását célozza" - olvasható a hivatalos közleményben.

Még szemmel tartják

A minisztérium szerint a fogoly személyazonosságát Washington a magyar kormány kérésére nem közli; Budapest biztonsági és személyiségi jogi indokok alapján kért titoktartást.

A tárca közlése szerint a fogoly átszállítására az amerikai és a magyar kormány közötti megállapodás alapján került sor. Az Egyesült Államok kormánya együttműködött a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy a transzfer megfelelő biztonsági feltételek mellett történjen. Washington a jövőben is egyeztetni fog a magyar féllel az átszállított személy kapcsán.

Az igazságügyi minisztérium közölte: 2002 óta több mint 550 rab hagyta el a guantánamói létesítményt. Egyebek között olyan országokban szállították őket, mint Albánia, Ausztrália, Belgium, Dánia, továbbá Franciaország, Irán, Irak, Írország, Olaszország, valamint Pakisztán, Portugália, Oroszország, Szaúd-Arábia, Spanyolország, Svédország, Tádzsikisztán, Törökország és Nagy-Britannia.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy guantánamói foglyot.