Feltették a repülőre a magyar guantánamói foglyot

2009.12.01. 07:15 Módosítva: 2009.12.01. 07:15
Úton van Magyarországra egy guantánamói fogoly, egy másik pedig kedden hajnalban Franciaországba érkezett hírügynökségi jelentések szerint.

Mekezdődött a Guantánamón őrzött, korábban terrorizmusgyanú miatt bezárt fogvatartottak európai elhelyezése. Barack Obama még a hivatalba lépése utáni napokban rendelte el a kubai területen lévő amerikai katonai támaszponton működő börtön 2010-ben történő bezárását.

Kedden hajnalban Franciaországba, Bordeaux-ba érkezett egy algériai férfi - közölte a fogoly ügyvédje az AFP-vel.

Egy másik fogva tartott úton van Magyarországra - írta kedden hajnalban az AP amerikai hírügynökség és a The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadása egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékesre hivatkozva. A férfi személyazonossága nem ismert, a lap úgy tudja, hogy palesztin állampolgár.

A magyar kormány november 25-én fogadta el a guántanamói fogoly magyarországi befogadásáról szóló, a magyar és az amerikai kormány közötti megállapodást. A kormányrendelet rögzíti, hogy az amerikai védelmi minisztérium ellenőrzése alatt álló Guantanamo-öbölbeli fogolytáborból egy korábbi fogva tartottat Magyarország fogad be.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin állampolgárságú férfit.

A kedden hajnalban Franciaországba érkezett fogoly a 39 éves Szaber Lahmar egyike annak a hat algériainak, akit Boszniában vettek őrizetbe 2001-ben azzal a gyanúval, hogy merényletet tervezetek egy szarajevói nagykövetség ellen. Ötüket - közöttük Lahmart - bizonyíték hiányában 2008 novemberében felmentette a bíróság. Lahmar az utolsó, akit közülük szabadon engedtek. Mind ügyvédje mondta, most esélye lesz új életet kezdeni Franciaországban.

Hétfőn este két tunéziai férfit, a 39 éves Adel bin Mabrúkot és a 43 éves Rijad bin Naszrit szállították Olaszországban Guantánamóról. Őket azzal gyanúsítják, hogy egy olyan terrorista csoporthoz tartoztak, amely Afganisztánban és más országokban elkövetett merényletekhez toborzott öngyilkos merénylőket. A két férfit Olaszországban állítják bíróság elé.