Joe Biden kérni akar valamit Magyarországtól

2009.12.01. 12:23 Módosítva: 2009.12.01. 12:23
Háromnapos hivatalos látogatásra indul szerdán az Egyesült Államokba Bajnai Gordon. A miniszterelnököt Joe Biden alelnök hívta meg. Ez szokatlan, az amerikai kormányzat nem szokott választások előtt álló miniszterelnököket fogadni. Azaz, valószínűleg nagy kéréssel várják Bajnait, feltehetően Afganisztánnal kapcsolatban.

Szerdán hivatalos látogatásra érkezik Washingtonba Bajnai Gordon. A magyar miniszterelnök Joe Biden, az Egyesült Államok alelnökének meghívására látogat az amerikai fővárosba - ez pedig az amerikai diplomáciában szokatlan. Az Egyesült Államok egyik külpolitikai ökölszabálya, hogy a legfontosabb szövetségesektől eltekintve a parlamenti választások előtti évben nem fogad miniszterelnököt, nehogy azt a látszatot keltse, hogy állást foglalna bármelyik párt mellett.

Kivételek persze vannak, Angela Merkel német kancellár pár hónappal a választások előtt még Barack Obama elnökkel is találkozhatott - de Németország azért más súlycsoportba tartozik, mint Magyarország.

Újabb csapatokat kérhetnek

Joe Biden
Joe Biden

Az amerikai kormány most mégis kívételt tesz, és ez javarészt az afganisztáni magyar szerepvállalás jutalma. Egyben azt is jelzi, hogy az amerikaiak komoly kéréssel fordulhatnak Magyarországhoz. Obama elnök november végén jelezte, hogy tízezer fős erősítést kér a NATO tagállamaitól az afganisztáni misszióhoz, márpedig Magyarország eddig is arányaiban kiemelkedő szerepet vállalt Afganisztánban, harcoló alakulattal is hozzájárult a NATO missziójához.

Joe Biden december 4-én, pénteken fogadja a magyar miniszterelnököt.

Különös pikantériát ad a látogatásnak, hogy Joe Biden amúgy egy másfajta afganisztáni stratégia híve volt, csapaterősítések helyett inkább a kivonulás pártján állt. Magyar szempontból meg az a kérdés, hogy vajon mennyire állhat érdekében a kormánynak nagyobb szerepet vállalni Afganisztánban, öt hónappal a választások előtt, illetve az, hogy vajon hogyan viszonyul majd az esetleges vállaláshoz a következő kormány. Az biztosan nem erősítené a magyar-amerikai kapcsolatokat, ha most igent mondanánk a felkérésre, áprilisban meg visszakoznánk.

Clinton a partvonalon

Biden mellett John Kerry szenátorral, a demokraták 2004-es elnökjelöltjével is találkozik pénteken Bajnai. Kerry szintén aktív külpolitikus, Afganisztánban a választások után közvetített.

Az már csak az amerikai külügy belharcai miatt érdekes, hogy Hillary Clinton külügyminiszterrel viszont nem találkozik a miniszterelnök - Biden alelnök és Clinton között folyamatos a harc a külügyekért, és Afganisztán kérdésében Clinton háttérbe szorulni látszik.

bajnai gordon

A két és fél napos hivatalos látogatáson Bajnai még egy volt külügyminiszterrel, Madeleine Albrighttal is találkozik, és beszélni fog Zbigniew Brzezinskivel, Carter elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával, a mudzsahedinek támogatásáról szóló amerikai stratégia egyik kiötlőjével is. Mindkét találkozó december 3-án, csütörtökön lesz.

Do you speak hungarian?

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn

A látogatás másik fontos aspektusa a gazdasági válság. Bajnai érkezése után már szerdán személyesen találkozik Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF vezérigazgatójával. A találkozót a kormányzat nagyon fontosként jellemezte, bár a lényegi kérdések az IMF negyedévenkénti magyarországi auditjain dőlnek el.

A válságkezelés elismerését reméli a kormányzat a Timothy Geitner pénzügyminiszterrel és a kormányzati költségvetési hivatalt vezető, magyar származású Peter Orszaghgal folytatott tárgyalásoktól. Ez utóbbira azt a bonmot-t találta ki a kormányzat, hogy a válságkezelés nyelve a magyar.

Obamára ne számítsanak

Arra viszont kevés az esély, hogy Barack Obama hivatalosan fogadja Bajnai Gordont. A programban nem is szerepel a találkozó, a legtöbb, amiben reménykedhet a kormányfő, hogy a Fehér Ház folyosóján - véletlenül, vagy véletlennek tűnően - összefuthat az elnökkel. Mint az elején már írtuk, az amerikai kormányzat kevesebb mint fél évvel a választások előtt nem szokta találkozókkal kitüntetni a miniszterelnököket.