Irán szabadon engedte az öt brit vitorlázót

2009.12.02. 07:26 Módosítva: 2009.12.02. 07:46
Az iráni hatóságok szabadon engedték azt az öt brit állampolgárt, akit egy hete őrizetbe vettek, mert vitorlás hajójukkal az ország felségvizeire tévedtek a Perzsa-öbölben - jelentette szerdán az iráni állami rádió.

"Miután Irán megkapta a szükséges garanciákat, szabadon engedte őket" - közölte a rádió, de többet nem mondott az ügyről.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint a hatóságok kihallgatták a vitorlázókat, és szerda reggel szabadon engedték, miután meggyőződtek róla, hogy tévedésből hajóztak Irán felségvizeire.

Az államfő kabinetfőnöke, Eszfandiar Rahim Masaje korábban azt mondta, hogy bíróság fog dönteni a tengerészek sorsáról, és "természetesen súlyos büntetést kapnak, ha kiderül a rosszhiszeműségük".

David Miliband hétfőn jelentette be, hogy öt brit állampolgárt tartanak őrizetben Iránban. A sportvitorlással Bahreinből Dubajba tartó briteket november 25-én tartóztatták fel, és fogták el. A versenyhajó valószínűleg azért tartott Dubajba, hogy részt vegyen a Dubaj-Maszkat útvonalon megrendezendő vitorlásversenyen, s feltehetően figyelmetlenségből tévedt Irán felségvizeire.

Egy hasonló incidens miatt 2007 márciusában komoly diplomáciai viszály tört ki London és Teherán között. Akkor tizenöt brit haditengerészt fogott el az iráni haditengerészet, és csak egy hónappal később engedték őket szabadon.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla