Újabb magyar csapatok mehetnek Afganisztánba

2009.12.04. 00:54
Bajnai Gordon Joe Biden amerikai alelnökkel pénteken egyeztet az afganisztáni csapaterősítéssel kapcsolatos magyar álláspontról. Konkrét eredmények várhatók a magyar szerepvállalásról. Ezt a miniszterelnök tudatta magyar újságírókkal Washingtonban.

A kormányfő arra a kérdésre, született-e már magyar döntés az afganisztáni csapatbejelentést illetően, azt válaszolta: "Van tárgyalási pozíciónk ezzel kapcsolatban, ezt még otthon is egyeztetjük, és holnap az alelnökkel való találkozón szeretném vele megbeszélni Magyarország ezzel kapcsolatos álláspontját". Arra a kérdésre, hogy várható-e konkrétum pénteken ez ügyben, igennel felelt.

A miniszterelnök eddigi találkozóit összegezve kijelentette: Magyarország iránt erősödik a bizalom. Gazdasági szempontból is - az IMF vezérigazgatójával folytatott előző napi megbeszélés világossá tette, hogy Magyarország jó úton jár -, és abban a tekintetben is, hogy Magyarország mint szövetséges az egyik legkiszámíthatóbb partner az Európai Unióból és Közép-Európából. "Most, amikor a világban elég sok baj van, és elég sok bajjal néz szembe a NATO mint szövetség, az Egyesült Államok mint annak egyik vezető ereje (...) számítanak ránk" – fogalmazott a miniszterelnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit kértek az amerikaiak Magyarországtól, küldjön-e további katonákat, fokozza-e a tartományi újjáépítésben való részvételét, úgy válaszolt: Barack Obama amerikai elnök azt kéri, hogy azok a szövetségesek, amelyek már eddig is küzdöttek Afganisztánban azért, hogy biztonságosabb legyen a világ és benne Magyarország is, segítsenek ennek a stratégiának a végigvitelében. Ez a stratégia azon alapul, hogy nagyobb erőkkel, gyorsabban kikényszerítsék a döntést és felszámolják a terrorizmus fészkeit Afganisztánban és a szomszédos Pakisztánban.

Martonyi János volt külügyminisztertől a Johns Hopkins Egyetemen tartott aznapi előadása végén azt kérdezték, mi a véleménye magánszemélyként és nagyon valószínű leendő külügyminiszterként arról, hogy Bajnai Gordon az amerikai alelnökkel való találkozóján pénteken bejelentheti, Magyarország kész arra, hogy csatlakozzon az Egyesült Államok afganisztáni csapaterősítési stratégiájához. Martonyi János erre azt mondta, magánemberként támogatná a gesztust. "Összetett kérdés, de a hozzáállásom ezzel kapcsolatban alapvetően pozitív".