Már 118 halottja van a permi diszkótűznek

2009.12.08. 10:38
Az orosz miniszterelnök kedden személyesen helyezett el virágokat a Moszkvától 1200 kilométerre lévő város éjszakai klubjánál, majd félreérthetetlenül figyelmeztette a permi kormányzót.

Keddre 118 főre emelkedett a három nappal korábban Permben pusztító tűzvész áldozatainak száma: a kórházakban lévő sérültek közül öt meghalt az éjszaka. A permi, a moszkvai, a szentpétervári és a cseljabinszki kórházakban több mint száz sérültet ápolnak, mindannyiuk állapota súlyos. Permben hétfőn eltemettek harminc áldozatot a csikorgó, mínusz 20 fokos hidegben az egyik temető külön számukra kialakított új parcellájában.

Vlagyimir Putyin kormányfő, aki általában nem látogatja meg a katasztrófák és jelentős terrorcselekmények helyszíneit, keddre virradó éjszaka személyesen helyezett el virágokat a Moszkvától 1200 kilométerre keletre lévő város tűz sújtotta éjszakai klubjánál, majd tájékozódott a helyzetről.

A miniszterelnök a terület vezetőivel tartott értekezleten kijelentette: a tűzbiztonsági előírások teljesítését szemponttá teszi a helyi vezetők munkájának értékelésében. Úgy vélte, a permihez hasonló katasztrófa kialakulása mögött minden esetben okok láncolata áll, s ezek érintik a tulajdonosokat, a bérlőket és az üzemeltetőket, de legalább ugyanannyira a közigazgatási tisztségviselőket is.

Követelte, hogy főhatósági szinten vonják le a szükséges következtetéseket a történtekből. Félreérthetetlenül figyelmeztette a permi kormányzót, hogy nem akar elsietett ítéletet mondani ugyan, a kormányzót perspektivikus kádernek tekintik, de az egészségügyi miniszter jelentése szerint a permi kórházak siralmas állapotban vannak, a kötelezően előírt, nélkülözhetetlen eszközökkel sem rendelkeznek, és a katasztrófa után még a szokásos szükségletek kielégítésére sem volt elegendő gyógyszer.

Putyin rámutatott, hogy a Sánta Ló klub üzemeltetését 2002-ben bizottság engedélyezte, a testületben jelen volt a tűzoltószolgálat felügyelője is, és minden jel arra utal, hogy a klubban azóta semmilyen biztonságtechnikai változás nem történt.

Közben az egész országban megkezdték a soron kívüli tűzvédelmi ellenőrzéseket minden olyan helyen, ahol sok embert gyűlhet össze, Moszkvában pedig a kereskedelmi forgalomban az ünnepre kínált tűzijáték- és petárdakészletet ellenőrzik, miközben Jurij Luzskov polgármester fontolóra vette ezek árusításának és használatának teljes betiltását.

A permi Sánta Ló éjszakai klubban szombatra virradó éjszaka ütött ki a tűz, amikor mintegy 300 vendég a szórakozóhely fennállásának 8. évfordulóját ünnepelte. A helyiségnek mindössze két bejárata volt. A vendégek a főbejáraton keresztül próbáltak meg menekülni, ahol az egyik ajtószárny zárva volt, s csak nagyon kevesen jutottak ki az előtérbe, majd onnan egy szűk lépcsőn az utcára. A legtöbben füstmérgezés, illetve súlyos, kiterjedt égési sebek következtében vesztették életüket. Ez volt Oroszország eddigi legsúlyosabb hasonló katasztrófája.