Moszkvában 900 kilométeres dugót okozott a hó

2009.12.08. 10:17
Téves meteorológiai előrejelzés okozott forgalmi káoszt Oroszország fővárosában.

A még Moszkvában is szokatlanul erős havazás 900 kilométeres dugót okozott az orosz főváros útjain. A 10,5 milliós nagyváros útjairól hétfő délután összesen közel ezer kilométer hosszúságú dugót jelentettek, jelentette az Interfax hírügynökség. A belvárosban, a Bulvarnoje és a Szadovoje körúton, a néhány kilométerrel távolabbi harmadik és az elkerülő körgyűrűn, valamint a városból kivezető sugárutakon már az első hópelyhek torlódásokat okoztak a kora délutáni órákban, és 16 óra után teljesen leállt a forgalom.

A közterület-fenntartóknak a legfontosabb utak közül is csak néhányat sikerült tisztán tartaniuk. Sok utcát az úttesten hagyott autók miatt nem tudtak letakarítani. Az egyébként jól szervezett takarítószolgáltatást minden évben "meglepetésszerűen" éri az első hó.

A moszkvai rendőrfőnök helyettese szerint a pontatlan időjárás-előrejelzésnek nagy szerepe volt a hatalmas forgalmi dugók kialakulásában. A megjósolt 1,2 centis hó, havas eső helyett, 10-15 centiméternyi hóréteg tette járhatatlanná a moszkvai utakat. A fővárosi meteorológiai szolgálat a téves előrejelzés miatt kedd reggel bocsánatkéréssel kezdte munkanapját.

A keddi helyzetjelentés szerint rekordmennyiségű, összesen 2696 közlekedési baleset volt hétfőn a hó miatt - kétszer annyi mint egy átlagos napon. A 900 kilométernyi dugó is csúcsnak számít, korábban 750 kilométernyi bedugult útszakasz volt a regisztrált legrosszabb közlekedési helyzet.

Az átlagos sebesség a városban a hivatalos adatok szerint hétfő délután óránként 3-7 kilométer volt, de nagyon sok helyen hosszú órákon át egyáltalán nem mozdultak az autók. A városban éjfél körül rendeződött valamennyire a közlekedési helyzet, az elkerülő körgyűrűn hajnali 3 óra körül, de reggel 9 óra tájban már újra jelentős torlódások alakultak ki.