Oroszország állatorvosi lova a leégett permi szórakozóhely

2009.12.09. 10:16
A Sánta ló üzemeltetői jó pénzért mindent elintéztek. A klubot engedély nélkül bővítették, menekülésre nem volt lehetőség, de papíron a tűzvédelem rendben volt.

Szerdára virradóra az orosz kórházakban elhunyt a permi szórakozóhelyen szombatra virradóra kitört tűzvész öt további sérültje, ezzel a halálos áldozatok száma 124-re emelkedett.

A 110 sérült állapota többnyire igen súlyos, csak néhányuk állapota stabilizálódott az elmúlt két napban. Permben egy külön e célra kialakított parcellában egymás után temetik el az áldozatokat.

Kirúgták a szakma legjobbját

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere elbocsátotta a permi tűzvédelmi felügyelet vezetőjét - aki alig egy hónapja nyerte el A szakma legjobbja oklevelet -, a helyettesét és további hat munkatársát, mert lehetőségük volt tenni a tragédia megelőzéséért, de nem tettek semmit. Kiderült, a felügyelet a kigyulladt Sánta ló klub szomszédságában van, és az ünnepség plakátjain szerepelt a tűzijáték ígérete is.

Oleg Csirkunov permi kormányzó - aki szintén elbocsátott, illetve felfüggesztett több tisztségviselőt - az Izvesztyija című lapnak azt mondta: a tüzet a petárdák gyújtása, de a tragédiát az emberi felelőtlenség okozta, egy engedély nélküli bővítés miatt nem volt mód a menekülésre.

Engedély nélkül bővítették

A kormányzó elmondta, hogy 2001-ben egyeztették a korábbi üzlethelyiség vendéglátó hellyé való átalakítási terveit: legfeljebb 50 vendéget befogadó kávéházat alakítottak volna ki az utcára néző, nagy kirakatablakokkal.

2003-ban üzembe helyezték - mint kiderült, az engedélyen az egyik aláírás egy olyan illetékesé, akit egy évvel korábban elbocsátottak -, de a helyi műszaki hatóság engedélye 2007-ben, illetve szövetségieké 2009 augusztusában kelt.

Ezek szerint a helyiség területe 460 négyzetméter, és csak a tűz után derült ki, hogy az alapterület 666,9 négyzetméter, vagyis engedély nélkül bővítették a klubot, az új területet úgy alakították ki, hogy megakadályozták a menekülésre is alkalmas nagy ablakok megépítését.

Burjánzik a korrupció

A permi Sánta ló helyiségeiben egy éve volt tűzrendészeti ellenőrzés, sok hibát találtak, de nem ellenőrizték kiküszöbölésüket. December 7-én lett volna esedékes a következő kontroll. A lapok szerdán arról számoltak be, hogy nincs vendéglátóhely, amelynek ne lenne meg az embere minden felügyeleti szervnél, ne értesülne jó előre a "váratlan" ellenőrzésekről, és ne érné el kellő "adománnyal", hogy mindent rendben találjanak.

A Komszomolszkaja Pravda című lapban Dmitrij Borovec nyugalmazott tűzoltó tábornok elmondta, hogy az orosz tűzvédelmi jogszabályok és előírások negyven-ötven évvel ezelőtt keletkeztek, közük sincs a mai élethez, a mai technológiákhoz.

Mivel nem is elég pontosak, módot adnak különféle értelmezésekre, így csak a tűzoltók "személyes problémáinak megoldására", vagyis a sápszedésre jók. Arról is szólt, hogy ma már többnyire nem "sima" füstmérgezésben halnak meg az emberek egy tűzben, hanem a helyiségben felhasznált anyagok égésekor keletkező mérges gázoktól. Füstmérgezéssel még percekig lehet élni, a mérges gázokból néha elég egyetlen lélegzet.

"Attól tartok, hogy a permi tűzvész után találnak és megbüntetnek néhány bűnbakot, aztán szokás szerint minden marad a régiben" - mondta az orosz szakember.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport