Titkos reptéri dokumentumok kerültek a netre

2009.12.09. 08:55
Véletlenül került ki a netre a reptéri biztonsági alkalmazottaknak szóló kézikönyv. Minden megtudható belőle az átvilágítások és ellenőrzések kijátszásáról.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) tévedésből nyilvánosan hozzáférhetővé tett az interneten egy olyan dokumentumot, amely titkos adatokat tartalmaz az amerikai repülőtéri utasellenőrzési rendszerről - jelentette szerdán a The Washington Post című napilap.

A kezelési utasítás, amely tavasszal jelent meg egy szövetségi beszerzési honlapon, röntgengépek, robbanóanyag-érzékelők és egyéb csomagvizsgáló berendezések műszaki adatait tartalmazza. A hivatalnak a lap által megkérdezett tisztségviselői megerősítették, hogy történt ilyen gondatlanság a TSA-nál.

A 93 oldalas dokumentum részletesen leírja a reptéri átvilágítások procedúráját, és kitér a csomagokat átvizsgáló röntgenes vizsgálatok hiányosságaira is. Megtudható belőle, hogy mik a szabályok a poggyászok kézi átvizsgálására, a biztonsági előírások a fegyveres felügyelet mellett szállított utasokkal kapcsolatban, és bemutatja, hogyan ellenőrizendők a fedélzeten fegyvertartásra jogosultak, például a CIA-ügynökök igazolványai.

Kiderül belőle az is, hogy melyik az a 12 ország, amelyeknek a polgáraira kiemelten kell figyelni a reptéri biztonsági személyzetnek, és plusz átvilágításra rendelni őket: Kuba, Irán, Észak-Korea, Líbia, Szíria, Szudán, Afganisztán, Libanon, Szomália, Irak, Jemen, és Algéria. A lapnak nyilatkozó Stewart A. Baker, az amerikai belbiztonság szakértője azt mondta, a dokumentum gyakorlatilag útmutató terroristák számára arról, hogy hogyan játszhatók ki a reptéri biztonsági szabályok.