Hétmilliárd fontos háborút kérnek számon Blairen

2009.12.14. 17:27
A brit közvélemény felháborodott azon, hogy Tony Blair hazugsággal vitte bele Nagy-Britanniát az Irak elleni háborúba. A pénzt inkább az egészségügyre vagy az oktatásra kellett volna költeni.

Közfelháborodást okozott Angliában Tony Blair vasárnapi kijelentése, hogy akkor is megtámadta volna Irakot, ha tudja, ott nincsenek tömegpusztító fegyverek, mert "Szaddám Huszeint mindenképp el kellett távolítani". Az iraki háborúban való angol részvételt az ország közvéleménye eleve hazugságon alapuló szégyenletes vereségnek, pazarlásnak és szinte teljesen Tony Blair és a Munkáspárt hibájának tekinti. Az angol lapok részletesen foglalkoztak a témával, túlnyomóan negatív hangnemben. Az iraki háborúban eddig 179 brit katona vesztette életét és eddig körülbelül 7 milliárd fontba (körülbelül 3500 milliárd forintba) került, amit a britek túlnyomó többsége szerint a gyengélkedő közegészségügyre vagy oktatásra kellett volna inkább költeni.

A hétfői Times-ban Sir Ken McDonald volt angol főügyész Blair viselkedését elképesztő külpolitikai szégyenként jellemezte, szerinte a volt miniszterelnök "félrevezette a brit közvéleményt". Bob Ainsworth hadügyminisztert is meglepte a kijelentés, amelyet Tony Blair a BBC vasárnapi műsorában tett. Az iraki háború nagyon népszerűtlen az Egyesült Királyságban és a korábban népszerű, munkáspárti Tony Blair is nagy részt a háború miatt kényszerült lemondani a miniszterelnökségről.

A Tony Blair kitárulkozása tovább rontja a munkáspárt hitelét és esélyeit a tavaszi választásokon. Nagy-Britanniában jelenleg is vizsgálat folyik az iraki háború hátterének teljes feltárására, és a vizsgálóbizottság várhatóan 2010 elején meg fogja hallgatni Blair-t is.