Sokan csalódottak Koppenhágában

2009.12.16. 18:46
Egyre több ország vezetője aggódik, hogy nem születik ambiciózus megállapodás a koppenhágai klímakonferencián. Az utolsó napokra a dán fővárosba érkeznek az állam- és kormányfők, ők még megoldást találhatnak a nyitott kérdésekre.

Lemondott Connie Hedegaard, a koppenhágai klímacsúcs elnöke, tisztségét a konferencia magas politikai szintű záró szakaszában Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök veszi át, közölte Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi felelőse szerda kora délután.

"Ilyen sok állam- és kormányfő érkezésével helyesebb, ha a konferenciát Dánia miniszterelnöke vezeti" - indokolta lépését Hedegaard, aki Rasmussen különmegbízottjaként a továbbiakban is részt vesz a tárgyalásokban.

A konferencia leköszönő elnöke hangsúlyozta, csak formai lépésről van szó, a lemondás azonban összefüggésben állhat az akadozó tárgyalásokkal. Hedegaard a szerda délelőtti plenáris ülésen is azt mondta, hogy még mindig számos megoldatlan kérdés hever a tárgyalóasztalon.

A lényeg még most jön

Egyelőre tehát a legnagyobb szennyezők, India, Kína, az Egyesült Államok és az EU még nem tudtak megállapodni a vállalásokban, így a delegációk sikertelen egyeztetései után az állam- és kormányfőkre vár, hogy fel tudjanak mutatni valamit. A következő három napban várhatóan 110 ország vezetője érkezik Koppenhágába, hogy a konferencia utolsó meccseit lejátsszák egymással.

Németország szerint Kína és az Egyesült Államok veszélyezteti a koppenhágai klímacsúcs sikerét, fogalmazta meg egy szerdai nyilatkozatában a meglehetősen éles és szókimondó vádat Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter. Felrótta a kínaiaknak és az amerikaiaknak, hogy nem teszik meg az első lépést, inkább kivárásra rendezkedtek be, és megtartják maguknak a teljes játékteret az utolsó napig, vagy akár az utolsó óráig. Ezzel erősen veszélyeztetik a konferencia sikerét, vélekedett Röttgen.

A német kancellár, aki csütörtökön utazik Koppenhágába, azt mondta, csalódott, hogy eddig nem történt előrelépés, és aggódik, hogy a jelenlegi körülmények között péntekig képesek lesznek-e megállapodni. Röttgen szerint ugyan sok időt elvesztegettek már, de ez a néhány nap elég lehet a megállapodásra.

A német kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy Merkel felvette a kapcsolatot Barack Obama amerikai elnökkel, Nicolas Sarkozy francia államfővel és Gordon Brown brit miniszterelnökkel, de részleteket erről nem árult el.

Mindenki kivár

Berlini értesülések szerint az Egyesült Államok és Kína eddig elutasította, hogy engedményeket tegyen az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére. Ezért egyelőre az EU is bekeményített, így nem hajlandó a jelenlegi 20 százalékról 30 százalékra növelje a kibocsátás korlátozására 2020-ig vállalt korábbi célt.

A német kancellár szerint is a 30 százalékról csak akkor lehet szó, ha a klímaváltozást előidéző üvegházhatású gázok két legnagyobb kibocsátójának számító Washington és Peking ezen a téren példamutató lépéseket tesz. Ugyanakkor Merkel jelezte azt is, hogy Németország hajlandó lenne akár 40 százalékos csökkentést is vállalni.

A Greenpeace az Egyesült Államokat okolja, hogy vállalása késlekedésével negatív spirált indított el a klímacsúcson, hátráltatja a tárgyalási folyamatot, és még nyomást is gyakorol a fejlődő országokra, hogy erősítsék kibocsátáscsökkentési vállalásaikat.

Sűrű programja lesz a kínai miniszterelnöknek

A kínai miniszterelnök Ven Csia-pao (Wen Jiabao) szerdán délután indult el Dániába, adta hírül a Hszinhua hírügynökség. A kínai kormányfő a klímacsúcson ismertetni fogja Kína álláspontját és javaslatait az éghajlatváltozás kezelésére és a nemzetközi összefogás elősegítéséről. Ven koppenhágai programjában szerepelnek még találkozók különböző állami vezetőkkel, nemzetközi szervezetek igazgatóival.

Ven kíséretében ott vannak a külügyminisztérium, a nemzeti fejlesztési- és reformbizottság, az államtanács kutató hivatala és a kormányfői iroda vezetői. A kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a tárgyalások felmerült nehézségek oka, hogy a fejlett országok visszavonulót fújtak a kibocsátáscsökkentésben, valamint a szegény országok technológiai és anyagi támogatásában.

Kína szerint a konferencia sikere a fejlett országokon múlik: politikai őszinteségükön, középtávú kibocsátáscsökkentési terveiken, további vállalásaikon és ezek teljesítésén, illetve a fejlődő országok támogatásán.