Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Washingtonban 56 centis havat várnak

2009.12.19. 18:50
Vastag hótakaró borította szombat reggelre az Egyesült Államok északkeleti partvidékének több részét. A főváros, Washington térségében - ahol már péntek este elkezdődött a havazás és reggel óta folyamatosan havazott - estig akár 56 centiméter hó eshet.

A hószakadás miatt repülőgép-járatok indulását halasztották el Washingtonban és Baltimore-ban, a karácsony előtti hétvégén a közúti közlekedés a hó és a megnövekedett forgalom miatt jelentősen lelassult.

Adrian Fenty washingtoni polgármester a szokatlanul erős havazás miatt vészhelyzetet rendelt el; arra kérték a főváros lakóit, ha tehetik, maradjanak otthon. Fenty örül, hogy a havazás hétvégén történt, amikor a családok többségének, a gyerekeknek sehová sem kell menniük.

Az egyébként folyamatosan nyitva tartó, ingyenesen látogatható washingtoni állatkert és az összes Smithsonian-múzeum is bezárta kapuit. A kongresszus felsőháza viszont folytatta munkáját, a szenátorok már kora reggel szavaztak a védelmi költségvetésről.

Vészhelyzet a kereskedelemben is

A térségben kiadták a hóvihar-jelzést is; a hóesés 60 kilométer per órásnál nagyobb sebességű széllel párosulhat, és több hó eshet a térségre, mint 2003 februárja óta bármikor. A fővárostól délre fekvő Virginiában már vészhelyzetet hirdettek, mert több száz autós akadt el a havas utakon. Philadelphiában is vészhelyzetet hirdettek.

A fővárostól északabbra fekvő New York szombat reggel még száraz maradt, de a 8 milliós megapolisz körzetében is legalább 20-30 centiméter hó várható a hétvégén.

Piackutatók már azt vizsgálják, mennyivel eshet vissza a várthoz képest a kiskereskedelmi forgalom a fogyasztói költekezés alakulása szempontjából fontos hétvégén, amely hagyományosan az egyik legforgalmasabb az egész évben. A havazási vészhelyzettel kapcsolatos figyelmeztetéseket sokan megfogadták és nem mozdultak ki otthonaikból, Virginiában például több nagy bevásárlóközpont szombaton kongott az ürességtől.

Barack Obama elnök a légköri felmelegedés problémájával foglalkozó koppenhágai klímacsúcsról visszatérve a sűrű havazásban helikopter helyett gépkocsival utazott vissza a marylandi Andrews légi támaszpontról a Fehér Házba.