Négy posztot kap az RMDSZ

2009.12.20. 13:26 Módosítva: 2009.12.20. 18:24
Aláírta a koalíciós megállapodást a Demokrata-Liberális Párt (PDL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vasárnap Romániában. Az RMDSZ három miniszteri és egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget kapna az új kormányban.

A román Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői aláírták azt a koalíciós megállapodást, amely a két politikai erő közös kormányzásának az alapelveit rögzíti.  Ezt Markó Béla, az RMDSZ elnöke jelentette be a hét végén.

Emil Boc román miniszterelnök-jelölt vasárnap pedig a véglegesített kormánylistáját is közzé tette, amelyet már a késő délutáni órákban a parlament elé terjeszt. A Boc által javasolt kabinetnek 15 minisztériuma lesz, amihez hozzáadódik a miniszterelnöki és a tárca nélküli miniszterelnök-helyettesi tisztség.

A Boc által javasolt mostani kormánynak néggyel kevesebb minisztériuma lenne, mint az októberben megbuktatott, szintén általa vezetett kabinetnek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) négy posztot kap az új kormányban, így Markó Béla a miniszterelnök-helyettesi, Borbély László a környezetvédelmi, Cseke Attila az egészségügyi, Kelemen Hunor pedig a kulturális miniszteri tisztséget töltheti majd be. Markó már korábban is betöltötte ezt a tisztséget, a Tariceanu-kormány idején.

Markó Béla közölte, hogy a két alakulat vezetőinek véglegesíteniük kell még a kormányprogramot. A koalíciós együttműködési megállapodás azokat a törvénytervezeteket tartalmazza, amelyeknek az elfogadásával mindkét fél egyetért. A megállapodáson kívül véglegesítették a koalíció működési szabályzatát is, amely előírja, hogy a vitás kérdések esetében egy hét tagú testületnek kell határoznia.

Az új román kormányról várhatóan karácsonyig szavaz a bukaresti parlament. Ez már a harmadik kormányalakítási kísérlet a Boc-kormány októberi megbuktatása óta. A román államelnök előbb Lucian Croitorut, a román jegybank elnökének tanácsadóját bízta meg kormányalakítással, akit a 65 százalékos többségben levő ellenzék elutasított.

A következő jelölt, Liviu Negoita Bukarest III. kerületi polgármestere néhány napja mondott le miniszterelnök-jelöltségéről, miután a parlamenti pártok több mint egy hónappal a kormányalakítási megbízása után sem szavaztak az általa javasolt kormánylistáról.

Időközben lezajlottak az elnökválasztások, ennek december 6-i második fordulóján Traian Basescu jelenlegi államfő került ki győztesnek, aki ismét Emil Bocot bízta meg kormányalakítással. A politikai erőviszonyok ugyanakkor a választásokat követően átrendeződtek, a demokraták az RMDSZ-t is bevonták a kormányba, a maguk oldalára állították a nemzeti kisebbségek összesen 18 képviselőjét és a független képviselők bizalmát is megnyerték.

Ezzel már mindössze néhány mandátummal ugyan, de többségbe kerültek, így várhatóan nem lesz gond az új kormányról szóló szavazáson. Bukaresti elemzők szerint nem kizárt, hogy az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) sorában is akad majd olyan törvényhozó, aki a kormány mellett szavaz majd.

Emil Boc közölte, hogy a javasolt kabinetjének programja szerint változatlanul érvényben marad a 16 százalékos egységes adókulcs, akárcsak a 19 százalékos áfa. A kabinet kötelezettséget vállal az állam-, a nyugdíjreform, az oktatás, az egészségügyi és az igazságügyi reform folytatásáért, támogatja a nemzeti kisebbségek jogainak bővítését, a mezőgazdaság fejlesztését, és célként tűzte ki az uniós pénzek lehívásának felgyorsítását.

A leendő román kormány bevette programtervezetébe, hogy román és külföldi szakértői vélemények alapjánújraértékeli a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházást. Ez nem jelenti azt, hogy a kormány tagjai már most eldöntötték: zöld jelzést adnak a beruházásnak, vagy elutasítják azt. Ez attól függ, mit javasolnak a törvény által megkövetelt szakértői vélemények, mondta Boc.