A télapó szánját nézhették kémrepülőnek

2009.12.22. 08:07 Módosítva: 2009.12.22. 08:07

Élcelődve cáfolta kedden a kolumbiai védelmi miniszter a kémrepülőgép légtérsértéséről szóló venezuelai vádakat: a tárcavezető szerint a venezuelai katonák vélhetően a télapó szánját látták kolumbiai kémrepülőgépnek. Gabriel Silva szerint Kolumbia "nem rendelkezik ilyen képességekkel".

Hugo Chávez venezuelai elnök vasárnap azt állította, hogy pilóta nélküli amerikai kémrepülőgép hatolt be Venezuela légterébe. Szerinte a gép a szomszédos Kolumbiából szállt fel, és egy venezuelai katonai támaszpont fölött repült el. Az elnök arra utasította a hadsereget, hogy lője le az ilyen kisgépeket, amelyek "felvételeket készítenek, és még bombákat is ledobhatnak" az ország területére. Chávez azt állította, hogy Kolumbia birtokában van az ilyen "jenki technológiának", de Gabriel Silva ezt határozottan cáfolja.

Freddy Padilla kolumbiai hadseregparancsnok ehhez annyit tett hozzá, hogy a hadseregnek kisméretű, pilóta nélküli felderítő repülőgépei vannak, amelyek energiahordozó vezetékeket és más, lázadók célpontjául szolgáló létesítményeket figyelnek, de nincsenek támadófegyvereik.