Kedden kivégeznek egy brit férfit Kínában

2009.12.28. 11:34 Módosítva: 2009.12.28. 18:29
Családja az utolsó pillanatban is kegyelmet kért egy drogcsempészés miatt halálra ítélt brit férfi számára, akit kedden akarnak kivégezni Kínában. Rokonai a férfi zavart elmeállapotára hivatkoznak, szerintük nem tudott róla, hogy heroin van a táskájában.

Családja kegyelmet kért a brit Akmal Shaikh számára, akit kedden délelőtt végeznének ki Kínában. A rokonok szerint az 53 éves férfi zavart elméjű, aki csak belekeveredett egy drogcsempészési ügybe.

Shaikhot 2007. szeptemberében tartóztatták le az ország nyugati részén található Hszincsiang tartomány fővárosának, Urumcsinak a repülőterén, ahol négy kilogramm heroint találtak a táskájában. A bíróság 2008. novemberében ítélte halálra a férfit.

Shaikhot hétfőn meglátogatta két unokatestvére Urumcsiban, és egyik lányával együtt egy petíciót is átnyújtottak egy helyi bírónak, amelyben a férfi ügyének felülvizsgálatát kérik.

Családja azt állítja, hogy a férfinak mentális problémái vannak, és azt akarják, hogy kínai orvosok vizsgálják meg hivatalosan, amit azonban a hatóságok megtagadtak. Egyik lánya szerint a férfi tárgyalásán nem tudta megfelelően megvédeni magát, amikor fel akart szólalni, akkor állítólag nem tudott egybefüggő, értelmezhető mondatokat mondani.

A kínai külügyminisztérium azt állította, hogy a férfinak igazságos tárgyalása volt.

Lánya szerint apját felültették, nem tudott róla, hogy egy heroinnal teli táskát adnak át neki. A férfi állítólag eredetileg azért érkezett Kínába, hogy énekeljen egy bárban.

Akmal Shaikh
Akmal Shaikh

A család a kegyelmi kérvényt elküldte Hu Csintao kínai elnöknek, és a kínai parlamentnek is. A kínai hatóságok ritkán szoktak kegyelmet adni az utolsó pillanatban, hétfőn közölték, hogy a törvénynek megfelelően járnak el az ügyben. Korábban Gordon Brown brit miniszterelnök, és David Miliband külügyminiszter sem tudta elérni az ítélet megváltoztatását.

Amennyiben kedden végrehajtják a kivégzést, akkor Shaikh lehet a jelenlegi EU-tagállamok lakói közül ötven éve az első, akit kivégeznek Kínában. A férfira golyó általi halál vár.

Az Amnesty International adatai szerint 2008-ban 1718 embert végeztek ki Kínában. Legtöbbjükre golyó általi halál várt, míg egyes tartományokban méreginjekciókkal hajtották végre az ítéletet.