Cecília
4 °C
6 °C

Jemen-konferenciát hívott össze a brit kormányfő

2010.01.01. 18:25
Nemzetközi konferenciát hívott össze január végére Jemen ügyében Gordon Brown brit kormányfő, aki szerint a jemeni radikalizálódás az egész világot fenyegeti.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal pénteki bejelentése  szerint az értekezletet a január 28-ára korábban meghirdetett londoni Afganisztán-konferenciával párhuzamosan tartanák. Gordon Brown pénteken - még a Jemen-konferencia tervéről szóló bejelentés előtt - közzétett újévi üzenetében leszögezte: véleménye szerint térségi és globális fenyegetést jelent most már Jemen is, amely "a terrorizmus tenyészhelyévé és potenciális menedékévé vált".

A brit miniszterelnök tényként említette, hogy a december végi amerikai légi merényletkísérlet nigériai gyanúsítottja - aki előzőleg egy neves londoni egyetemen tanult - szintén Jemenben került kapcsolatba szélsőségesekkel, és néhány rövid hónap alatt kiképezték az öngyilkos művelet végrehajtására.

A brit kormányfő hivatalának pénteki közleménye szerint a Brown által összehívott londoni nemzetközi Jemen-konferencián azt vitatnák meg, hogy miként lehet szembeszállni a Jemenben folyó radikalizálódással. Az értekezlet céljai között szerepel annak meghatározása, hogy a jemeni kormánynak milyen terrorellenes intézkedéseket kell hoznia, és ehhez milyen összehangolt nemzetközi segítségre van szüksége.

A rendezvényen áttekintik a radikalizálódástól leginkább fenyegetett jemeni térségek fejlesztésének támogatását, a jemeni biztonsági erők kiképzésének segítését, valamint a térségben folyó nemzetközi terrorellenes tevékenység jobb összehangolását. A Downing Street szerint a Jemen-konferencia tervét a Fehér Ház és az EU támogatja, és London igyekszik elérni Szaúd-Arábia, valamint a Perzsa-öböl menti államok támogatását is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?