Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Washington nem fogadja el az iráni ultimátumot

2010.01.03. 08:18 Módosítva: 2010-01-03 08:18:55
Az Egyesült Államok nem fogadja el Irán ultimátumát a nukleáris fűtőanyag ügyében - közölte Mike Hammer, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője szombaton.

Néhány órával korábban Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter bejelentette, hogy országa maga fog előállítani nukleáris fűtőanyagot, ha nem sikerül január végéig megállapodni a Nyugattal ebben az ügyben.

A nyugati országoknak el kell dönteniük, hogy hajlandóak-e eladni Teheránnak vagy gyengén dúsított urániumért elcserélni a fűtőanyagot - mondta Mottaki az állami televízióban, hozzátéve, hogy ezt "ultimátumnak" tekinthetik. "Egy hónapjuk van, hogy döntsenek, máskülönben Teherán maga fogja a szükséges szintre, 20 százalékosra dúsítani uránkészletét" - közölte.

Hammer reagálásában leszögezte, hogy az ilyen nyilatkozatokkal Irán önmaga érdekeit sérti. Rámutatott, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által előterjesztett javaslatok minden félnek megfeleltek. Egyfelől elvileg Irán is elfogadta ezeket, másfelől pedig a nemzetek közössége is rábólintott. "Ha Iránnak az a célja, hogy nukleáris fűtőanyagra tegyen szert, nincs semmiféle ok arra, hogy elégtelennek tekintsük a létező javaslatot" - mondta a szóvivő.

A NAÜ novemberben azt javasolta Iránnak, hogy szállítsa át Oroszországba 3,5 százalékos dúsítású uránkészlete közel 70 százalékát, amelyet ott 20 százalékosra dúsítanának, majd Franciaországban nukleáris fűtőelemekké alakítanának át, végül - csaknem egy év elteltével - visszaszállítanák Iránba, ahol egy kutatási célú atomreaktor működtetésére használhatnák. Teherán a 2009 végére kitűzött határidőig nem fogadta el az ajánlatot, hanem helyette azt javasolta, hogy a Nyugat adjon el neki fűtőanyagot vagy iráni területen bonyolítsák le az uráncserét.

Az urándúsítás kérdése évek óta vitatéma Irán és a nyugati országok között, amelyek azt gyanítják, hogy az iszlám köztársaság békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik.