Friderika
12 °C
29 °C

Berlusconi beleszólt egy büntetőügybe

2010.01.05. 16:15
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök levelet írt egy folyamatban lévő büntetőügyben eljáró bírónak az egyik gyanúsított, az olasz katonai hírszerzés (SISMI) korábbi második számú vezetője érdekében - jelentette a Corriere della Sera című milánói napilap.

Az egész Olaszországot megdöbbentő botrány 2006-ban pattant ki, amikor letartóztatták a korábban az olasz távközlésben monopolhelyzetet élvező Telecom Italia és anyacége, a Pirelli több alkalmazottját. Azzal gyanúsították őket, hogy egy kémhálózat tagjai, amely rögzített telefonbeszélgetésekből adatokat gyűjt az olasz elithez tartozó személyekről.

A letartóztatottak között volt Marco Mancini, a SISMI korábbi második számú vezetője is. Novemberi előzetes meghallgatásán Mancini megtagadta a válaszadást a kérdésekre, arra hivatkozva, hogy ezzel államtitkokat sértene.

Berlusconi hivatala hallgat

Mancini váratlanul támogatást kapott Berlusconitól, aki az eljáró bírónak írott levelében megerősítette, hogy az ügy államtitkokat érint - írta a Corriere della Sera. A miniszterelnöki levél valószínűleg lehetővé teszi Mancini számára, hogy elkerülje a pert, de további tápot ad azoknak a feltételezéseknek, hogy bizalmas kapcsolatok állnak fenn a titkosszolgálat és a vezető olasz távközlési operátor között - tette hozzá az olasz napilap.

Berlusconi hivatala egyelőre nem foglalt állást a lapjelentés kapcsán.

Mancinit egy másik ügyben korábban azzal vádolták, hogy segített az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) elrabolni egy muzulmán papot Milánóban. A vádat novemberben ejtették, arra hivatkozva, hogy a bizonyítékok államtitkokat sértettek.

Prodit is lehallgatták

A kémhálózat kapcsán az államügyészek azt állítják, hogy egy csoport, amelyet Giuliano Tavaroli, a Telecom Italia korábbi biztonsági főnöke vezetett, 1997 és 2004 között több ezer aktát töltött meg olyan információkkal, amelyeket illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetésekből szerzett. A lehallgatásoknak többek között olyan neves személyiségek voltak a célpontjai, mint Romano Prodi volt olasz miniszterelnök, aki abban az időben az Európai Bizottság elnöke volt, továbbá egy sor olasz híresség, Emilio Gnutti pénzmágnástól Bobo Vieri labdarúgó sztárig.

A Telecom Italia akkori főnöke, Marco Tronchetti Provera tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állt volna Mancinival, vagy hogy tudott volna bármilyen, a távközlési társaság biztonsági osztálya által végzett törvénytelen tevékenységről.