Judit
2 °C
7 °C

Berlusconi beleszólt egy büntetőügybe

2010.01.05. 16:15
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök levelet írt egy folyamatban lévő büntetőügyben eljáró bírónak az egyik gyanúsított, az olasz katonai hírszerzés (SISMI) korábbi második számú vezetője érdekében - jelentette a Corriere della Sera című milánói napilap.

Az egész Olaszországot megdöbbentő botrány 2006-ban pattant ki, amikor letartóztatták a korábban az olasz távközlésben monopolhelyzetet élvező Telecom Italia és anyacége, a Pirelli több alkalmazottját. Azzal gyanúsították őket, hogy egy kémhálózat tagjai, amely rögzített telefonbeszélgetésekből adatokat gyűjt az olasz elithez tartozó személyekről.

A letartóztatottak között volt Marco Mancini, a SISMI korábbi második számú vezetője is. Novemberi előzetes meghallgatásán Mancini megtagadta a válaszadást a kérdésekre, arra hivatkozva, hogy ezzel államtitkokat sértene.

Berlusconi hivatala hallgat

Mancini váratlanul támogatást kapott Berlusconitól, aki az eljáró bírónak írott levelében megerősítette, hogy az ügy államtitkokat érint - írta a Corriere della Sera. A miniszterelnöki levél valószínűleg lehetővé teszi Mancini számára, hogy elkerülje a pert, de további tápot ad azoknak a feltételezéseknek, hogy bizalmas kapcsolatok állnak fenn a titkosszolgálat és a vezető olasz távközlési operátor között - tette hozzá az olasz napilap.

Berlusconi hivatala egyelőre nem foglalt állást a lapjelentés kapcsán.

Mancinit egy másik ügyben korábban azzal vádolták, hogy segített az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) elrabolni egy muzulmán papot Milánóban. A vádat novemberben ejtették, arra hivatkozva, hogy a bizonyítékok államtitkokat sértettek.

Prodit is lehallgatták

A kémhálózat kapcsán az államügyészek azt állítják, hogy egy csoport, amelyet Giuliano Tavaroli, a Telecom Italia korábbi biztonsági főnöke vezetett, 1997 és 2004 között több ezer aktát töltött meg olyan információkkal, amelyeket illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetésekből szerzett. A lehallgatásoknak többek között olyan neves személyiségek voltak a célpontjai, mint Romano Prodi volt olasz miniszterelnök, aki abban az időben az Európai Bizottság elnöke volt, továbbá egy sor olasz híresség, Emilio Gnutti pénzmágnástól Bobo Vieri labdarúgó sztárig.

A Telecom Italia akkori főnöke, Marco Tronchetti Provera tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állt volna Mancinival, vagy hogy tudott volna bármilyen, a távközlési társaság biztonsági osztálya által végzett törvénytelen tevékenységről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?