Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Párizs tízmillió eurót költ az atomkísérletek áldozatainak kárpótlására

2010.01.06. 17:19
A francia kormány kárpótlást fizet azoknak, akik az ország 70-es években végzett atomkísérletei miatt betegedtek meg, tízmillió eurót különítettek el erre a célra.

Ötven évvel a Szahara algériai részében végrehajtott első francia atomkísérletek után a francia állam kárpótolja a sugárfertőzést szenvedett áldozatokat. Az erről szóló törvényt szerdán hirdették ki Párizsban, eszerint a 2010-es költségvetésben a kormány tízmillió eurót (kb. hárommilliárd forintot) különített el erre a célra.

A védelmi minisztérium szerint 150 ezer civil és katona vett részt a kísérleti atomrobbantásokban. Az első felszíni robbantást Franciaország 1960-ban hajtotta végre a Szaharában. 1966-ig ott további 16, ezen belül 13 föld alatti kísérleti atomrobbantást végeztek. Algéria függetlenné válása után Polinéziában folytatódtak a kísérleti atomrobbantások, 1996-ig összesen 210 alkalommal. A műveletekben részt vevő katonák és részben civilek nem kaptak sugárveszély ellen védő öltözetet és eszközöket.

A francia parlament 1998-ban ratifikálta a kísérleti atomrobbantások leállítására vonatkozó nemzetközi megállapodást. A francia kormány egészen 2001-ig tagadta, hogy a robbantások során bárki is sugárfertőzést szenvedett volna. A nukleáris kísérletek veteránjainak szövetsége éveken át követelte az áldozatok kárpótlását, akik közül sokan rákban és más betegségekben szenvednek.

Eddig fáradságos módon kellett bizonyítaniuk, hogy a sugárzás okozta betegségüket. Az atomrobbantások közvetlen résztvevői mellett elvileg az érintett algériai és polinéziai térségek lakói is folyamodhatnak kártérítésért. Nem tudni, hogy összesen hány ember lehet érintett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!