Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Párizs tízmillió eurót költ az atomkísérletek áldozatainak kárpótlására

2010.01.06. 17:19
A francia kormány kárpótlást fizet azoknak, akik az ország 70-es években végzett atomkísérletei miatt betegedtek meg, tízmillió eurót különítettek el erre a célra.

Ötven évvel a Szahara algériai részében végrehajtott első francia atomkísérletek után a francia állam kárpótolja a sugárfertőzést szenvedett áldozatokat. Az erről szóló törvényt szerdán hirdették ki Párizsban, eszerint a 2010-es költségvetésben a kormány tízmillió eurót (kb. hárommilliárd forintot) különített el erre a célra.

A védelmi minisztérium szerint 150 ezer civil és katona vett részt a kísérleti atomrobbantásokban. Az első felszíni robbantást Franciaország 1960-ban hajtotta végre a Szaharában. 1966-ig ott további 16, ezen belül 13 föld alatti kísérleti atomrobbantást végeztek. Algéria függetlenné válása után Polinéziában folytatódtak a kísérleti atomrobbantások, 1996-ig összesen 210 alkalommal. A műveletekben részt vevő katonák és részben civilek nem kaptak sugárveszély ellen védő öltözetet és eszközöket.

A francia parlament 1998-ban ratifikálta a kísérleti atomrobbantások leállítására vonatkozó nemzetközi megállapodást. A francia kormány egészen 2001-ig tagadta, hogy a robbantások során bárki is sugárfertőzést szenvedett volna. A nukleáris kísérletek veteránjainak szövetsége éveken át követelte az áldozatok kárpótlását, akik közül sokan rákban és más betegségekben szenvednek.

Eddig fáradságos módon kellett bizonyítaniuk, hogy a sugárzás okozta betegségüket. Az atomrobbantások közvetlen résztvevői mellett elvileg az érintett algériai és polinéziai térségek lakói is folyamodhatnak kártérítésért. Nem tudni, hogy összesen hány ember lehet érintett.