Rivalizálnak az amerikai biztonsági szolgálatok

2010.01.06. 18:44 Módosítva: 2010.01.06. 19:06
Nincs megfelelő együttműködés az amerikai titkosszolgálatok és biztonsági szervezetek között, állítja a szeptember 11-i terrortámadások vizsgálóbizottságának két korábbi prominense. Szerintük hiányoznak a szerkezeti reformok, ezért következhetett be a karácsonyi merényletkísérlet.

Az amerikai biztonsági szolgálatoknál a 2001-es terrortámadások óta nem hajtottak végre lényegi reformokat, állapította meg az úgynevezett 9/11-es vizsgálóbizottság egykori társelnöke, illetve főtanácsadója a karácsonyi repülőgépes merényletkísérlet egyik legfőbb tanulságaként.

Tom Kean és John Farmer arról írt szerdán a The New York Timesban, hogy nyolc évvel a New York és Washington elleni terrortámadások után a nigériai férfi által elkövetett merényletkísérlet rávilágított a biztonsági rendszer lényegi hibájára.

A hírszerzési, biztonsági szolgálatok közötti együttműködést szerintük továbbra is kicsinyes érdekharcok gátolják. A szervezetek nagyobb hatalmat követelnek maguknak, miközben a felelősséget elhárítják. A 9/11-es bizottság javaslatai és több reformkísérlet ellenére a korábbi rendszerhibák fennmaradtak, mutatnak rá a szerzők. Szerintük nem egyik vagy másik párt a felelős ezért, hiszen a republikánusoknak és a demokratáknak is voltak biztonsági téren sikereik és kudarcaik egyaránt kormányázásuk idején.

A szakértők szerint bizonyos technikai intézkedések természetesen fokozhatják a biztonságot. Ezek közé tartozik a repülőtéri ellenőrzések szigorítása, a testszkennerek alkalmazása, a hírszerző szervezetek közötti szoftveres együttműködés összehangolása, továbbá az a régóta esedékes lépés, amelyet Barack Obama elnök bejelentett. Ennek értelmében bővítik azoknak a személyeknek a listáját, akiknek tilos beutazni az Egyesült Államokba.

Emlékeztetnek rá, hogy a feketelistán szereplő nevek száma az utóbbi években négyezerre duzzadt, mégsem volt rajta az a nigériai férfi, aki december 25-én megpróbált felrobbantani Detroit felett egy amerikai utasszállítót. Az amerikai felderítés tudta, hogy Umar Farouk Abdulmutallab iszlámista radikálissá vált, de az információ valahol elakadt, neve nem került fel a legveszélyesebbek lehetséges támadókat felsoroló listára.

Az alapvető problémák Kean és Farmer szerint a kormányzati biztonsági ügynökségek szerkezetével kapcsolatosak. Mint írták, az elnök és a kongresszus szintjén folytatódhat ugyan a felszínes nyilatkozattételek gyakorlata, valójában azonban az egész amerikai nemzetbiztonsági rendszert kellene megújítani.