Árpád
-2 °C
3 °C

Befagyott a tenger Nagy-Britanniánál

2010.01.08. 00:22
Péntek reggel már -20 fokra ébredhetnek Nagy-Britanniában, ahol a szokatlanul hideg időjárás miatt több öbölben jegesedni kezdett a tenger. Az időjárás miatt repülőjáratokat is törölni kellett.
angol idojaras

Sarkvidékire fordult az időjárás Nagy-Britanniában, amelynek egyes partvidékein ötven éve először már a tenger is kezd befagyni. Akadozik a légiforgalom, budapesti járatokat is törölni kellett. A Malév két mentesítő járatot indított Londonba>>>

Anglia középső és déli vidékein fél méteres hó esett, csütörtök reggel pedig -18 fokot mértek, ami 20 fokkal hidegebb az ilyenkor szokásos hajnali hőmérsékletnél. A brit meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint azonban még ennél is hidegebb lesz: péntek reggelre már -20 foknál is hidegebb lehet.

A rendkívüli hidegben több partszakaszon elkezdődött a tenger jegesedése. A nyugat-walesi Aberystwyth tengerparti üdülőhely egyik szélvédett öble már teljesen befagyott. Ilyesmire legutóbb 1962-1963 kivételesen hideg telén volt példa.

Angliában és Walesben tízezer iskolában szünetel a tanítás. A BBC csütörtöki beszámolója szerint számos angliai városban gondot okoz az üzletek élelmiszerkészleteinek feltöltése a behavazott utak miatt. Szakértők szerint ha nem enyhül az időjárás, hamarosan a földgázellátással is problémák lehetnek. Előzetes becslések szerint csütörtökön megdőlt a napi földgázfogyasztási rekord.

A december közepe óta tartó, évtizedek óta példátlan keménységű brit tél vége azonban még nem látszik: a meteorológia csütörtöki előrejelzése szerint legalább egy hétig marad a sarkvidéki időjárás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?