Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Molotov-koktélt dobtak egy templomra a maláj fővárosban

2010.01.09. 15:31
Újabb, immár a negyedik keresztény templomot ért támadás Malajziában, egyre súlyosabb aggodalmakat keltve a többségében muzulmán ország keresztény kisebbségének körében.

Egy lutheránus templom falához gyújtópalackot csaptak szombaton Kuala Lumpur, a maláj főváros Petaling Jaya nevű külvárosában, anélkül, hogy az súlyosabb kárt okozott volna. Az előző napon három keresztény templomot ért támadás a fővárosban annak a vitának az elfajulásaként, amely arról szól, hogy használhatják-e a keresztények Isten megjelölésére az Allah szót.

Egy fővárosi bíróság igenlő döntése szította fel a muzulmánok indulatait, bár az ország muszlim lakossága e tekintetben megoszlik: egyik fele fenyegetést lát abban, ha keresztények használják az arab szót istenük megjelölésére, másikuk ezt - az arab világ gyakorlatát követve - természetesnek tartja. Számos arab ország keresztény kisebbségei ezzel a szóval illetik istenüket.

A bírósági döntést a Herald malajziai katolikus kiadvány kérelme előzte meg, amely a kormány tilalmát akarta érvényteleníteni. A kormány a maga részéről azzal érvel, hogy az Allah megnevezés megtévesztő a muszlimok számára, és végső soron a kereszténységre való áttérés veszélyével fenyegeti őket.

A malajziai kormány bibliákat kobozott el az Allah megnevezés használata miatt, ami már csak azért is ironikus, mert a maláj nyelvű szentírások a szomszédos muzulmán Indonéziából származnak.

A 28 milliós Malajzia mintegy 9 százalékát teszik ki a keresztények, közülük 800 ezernyi a katolikus, többnyire kínai, vagy indiai. A lakosság 60 százaléka muszlim, jobbára malájok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!