Seselj Hágából is kampányolna pártjáért

2010.01.12. 18:12
Majdnem egy év után folytatódott a volt Jugoszlávia területen elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken a szerb radikális Vojislav Seselj pere.

A hágai eljárást tanúkihallgatással folytatták, de nem a nyilvánosság előtt, miután a pert egyebek között a tanúk megfélemlítésével kapcsolatos aggodalmak miatt függesztették fel tavaly februárban.

Seseljt összesen tizenöt vádpontban 1991-1994 között Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban elkövetett háborús
bűnökkel vádolják, köztük gyilkossággal, embertelen bánásmóddal, emberek üldözésével, erőszakos kitelepítéssel és vagyontárgyak (köztük egyházi épületek) elpusztításával.

Néhány tanú meggondolta magát

A törvényszék még ősszel bejelentette, intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy hatékony védelmet biztosítson a tanúknak. Ennek bizonyítéka volt a zárt ajtók mögötti meghallgatás.

A per során - a sajtó kiszivárogtatása szerint - korábban néhány tanú szavahihetőségét is kétségbe vonták.

Ezzel kapcsolatban kedden nyilvánosságra került az is, hogy hat tanú úgy döntött: az eddigi tervekkel ellentétben nem a vádat, hanem a védelmet kívánja segíteni vallomásával.

Seseljt egyébként tavaly egy másik perben tizenöt hónapnyi börtönre ítélték, mert védett tanúk nevének és adatainak kiadását engedélyezte egy könyvben.

A börtönből is kampányol

Vojislav Seselj, aki börtönéből is politizál, arra kérte a törvényszéket, hogy a Szerb Radikális Párt nevében megszólalhasson a közelgő szerbiai regionális választások kampányában. Mint mondta, a legerősebb ellenzéki pártnak és neki személyesen is nagyon fontos, hogy a választóközönség megismerje politikai nézeteit.

A politikust életfogytiglani büntetés fenyegeti. Ő maga azonban többször nyilatkozott arról, hogy nem tartja magát bűnösnek az ellene felhozott vádakban. Hét évvel ezelőtt mindazonáltal önként jelentkezett a törvényszéken, hogy részt vehessen a felelősségre vonását célzó eljárásban.