Móric
9 °C
15 °C

Mauritániától elrettentették a bamakósokat

2010.01.15. 20:52
Diplomáciai nyomásra lerövidítették a hagyományos Budapest-Bamako rali útvonalát, a magyar szervezésű, de nemzetközi részvétellel zajló Afrika-túra kihagyja a terrorveszélyes Mauritániát, Nyugat-Afrikát és Malit. A rali Marokkóban ér véget. Az előző években is jelentős katonai erők védték a résztvevőket, a verseny költségvetésében komoly tétel volt a hadsereg támogatásának biztosítása.

Mali fővárosa, Bamako helyett az idén a marokkói Agadírban ér véget az idei Budapest-Bamako Rali. A rövidítést a vállalkozás igazgatója, Polgár András jelentette be pénteken délután.

A befutó megváltoztatása a mauritániai terrorfenyegetés miatt vált szükségessé. A szervezőkre a magyar diplomácia a korábbiaknál is nagyobb nyomást gyakorolt. Polgár elmondta, hogy az elmúlt napokban,a Külügyminisztériumban többször is tárgyaltak a legfrissebb hírekről, ezért a szervezők végül úgy döntöttek, hogy a mezőny nem halad át Mauritánián és Malin. A döntést megkönnyítette az is, hogy több európai kormányzat már korábban jelezte, hogy nem engedi állampolgárait a túra által érintett országokba.

December elején jelentették a nemzetközi hírügynökségek, hogy az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai szárnya jelentkezett be egy francia és három spanyol állampolgár november végi elrablójaként. Az Iszlám Magrebi al-Kaida nevű szervezet az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban lejátszott hangfelvételen közlte, hogy embereik rabolták el november 25-én Maliban Pierre Camatte francia állampolgárt, valamint 29-én Mauritániában azt a három spanyol turistát. A spanyolokat ráadásul az eddig viszonylag biztonságosnak tartott fő közlekedési útvonalról, a Noadzibut a mauritán fővárossal Nuaksottal összekötő úton ejtették foglyul. A spanyolok egy segélykonvoj utolsó kocsijában ültek, egyiküket háromszor lábon lötték elfogásuknál. Decemberben rajtuk kívül egy olasz turista pár is eltünt.

A mauritán főútvonalat a magyar rali sem tudta volna elkerülni.

A sivatagi ország közbiztonsági állapota már az előző években is fontos kérdés volt az indulás előtt. 2008-ban egy rablógyilkosság miatt az indulás előtti utolsó pillanatokban törölték a Párizs-Dakar ralit, a verseny elmaradt. Mauritániában egy francia vakációzó családot mészároltak le Aleg mellett az útszélén Kalasnyikovokkal .

Akkor Mauritánia számára is politikai kérdés volt, hogy a Budapest-Bamako zavartalanul haladhasson keresztül az országon. A csapat táborában a turisztikai miniszter is látogatást tett, és ott hangoztatta, hogy a Mauritánia nemzetközi imidzse szempontjából nagy segítséget jelentett, hogy a több mint száz autóból álló karavánt semmilyen atrocitás nem érte. 2008 januárjában a bamakósok a Dakarnak szánt fricskaként küldözgették haza a gyilkosság szinhelyén, Alegben készült fotókat.

Óriási biztonsági erők kísérték az autósokat tavaly is. Az országban néhány hónappal a verseny előtt puccs zajlott le, de a verseny ez nem fenyegette, csupán egy szaharai szakaszt kellett módosítani a nyugat-afrikai és mauritán belső konfliktusok miatt.

Az autós csapatot minden évben több századnyi katona és titkosrendőr kísérte végig az országon. A sivatagi etapot több magas rangú helyi politikus és néhány sivatagi dzsipes katonai század biztosította.

A védelem megszervezése mindig jelentős összegeket igényelt. A versenyköltségvetésének nagy hányada a

A változás miatt a Bamako stábjából két szervező autó már elindult, hogy a marokkói szakaszt bővítse. A verseny hivatalosan január 29-én ér véget.

A szervezők felhívták a figyelmet: aki mégis úgy dönt, hogy továbbmegy Bamako felé, az saját felelősségére teszi.