Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mauritániától elrettentették a bamakósokat

2010.01.15. 20:52
Diplomáciai nyomásra lerövidítették a hagyományos Budapest-Bamako rali útvonalát, a magyar szervezésű, de nemzetközi részvétellel zajló Afrika-túra kihagyja a terrorveszélyes Mauritániát, Nyugat-Afrikát és Malit. A rali Marokkóban ér véget. Az előző években is jelentős katonai erők védték a résztvevőket, a verseny költségvetésében komoly tétel volt a hadsereg támogatásának biztosítása.

Mali fővárosa, Bamako helyett az idén a marokkói Agadírban ér véget az idei Budapest-Bamako Rali. A rövidítést a vállalkozás igazgatója, Polgár András jelentette be pénteken délután.

A befutó megváltoztatása a mauritániai terrorfenyegetés miatt vált szükségessé. A szervezőkre a magyar diplomácia a korábbiaknál is nagyobb nyomást gyakorolt. Polgár elmondta, hogy az elmúlt napokban,a Külügyminisztériumban többször is tárgyaltak a legfrissebb hírekről, ezért a szervezők végül úgy döntöttek, hogy a mezőny nem halad át Mauritánián és Malin. A döntést megkönnyítette az is, hogy több európai kormányzat már korábban jelezte, hogy nem engedi állampolgárait a túra által érintett országokba.

December elején jelentették a nemzetközi hírügynökségek, hogy az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai szárnya jelentkezett be egy francia és három spanyol állampolgár november végi elrablójaként. Az Iszlám Magrebi al-Kaida nevű szervezet az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban lejátszott hangfelvételen közlte, hogy embereik rabolták el november 25-én Maliban Pierre Camatte francia állampolgárt, valamint 29-én Mauritániában azt a három spanyol turistát. A spanyolokat ráadásul az eddig viszonylag biztonságosnak tartott fő közlekedési útvonalról, a Noadzibut a mauritán fővárossal Nuaksottal összekötő úton ejtették foglyul. A spanyolok egy segélykonvoj utolsó kocsijában ültek, egyiküket háromszor lábon lötték elfogásuknál. Decemberben rajtuk kívül egy olasz turista pár is eltünt.

A mauritán főútvonalat a magyar rali sem tudta volna elkerülni.

A sivatagi ország közbiztonsági állapota már az előző években is fontos kérdés volt az indulás előtt. 2008-ban egy rablógyilkosság miatt az indulás előtti utolsó pillanatokban törölték a Párizs-Dakar ralit, a verseny elmaradt. Mauritániában egy francia vakációzó családot mészároltak le Aleg mellett az útszélén Kalasnyikovokkal .

Akkor Mauritánia számára is politikai kérdés volt, hogy a Budapest-Bamako zavartalanul haladhasson keresztül az országon. A csapat táborában a turisztikai miniszter is látogatást tett, és ott hangoztatta, hogy a Mauritánia nemzetközi imidzse szempontjából nagy segítséget jelentett, hogy a több mint száz autóból álló karavánt semmilyen atrocitás nem érte. 2008 januárjában a bamakósok a Dakarnak szánt fricskaként küldözgették haza a gyilkosság szinhelyén, Alegben készült fotókat.

Óriási biztonsági erők kísérték az autósokat tavaly is. Az országban néhány hónappal a verseny előtt puccs zajlott le, de a verseny ez nem fenyegette, csupán egy szaharai szakaszt kellett módosítani a nyugat-afrikai és mauritán belső konfliktusok miatt.

Az autós csapatot minden évben több századnyi katona és titkosrendőr kísérte végig az országon. A sivatagi etapot több magas rangú helyi politikus és néhány sivatagi dzsipes katonai század biztosította.

A védelem megszervezése mindig jelentős összegeket igényelt. A versenyköltségvetésének nagy hányada a

A változás miatt a Bamako stábjából két szervező autó már elindult, hogy a marokkói szakaszt bővítse. A verseny hivatalosan január 29-én ér véget.

A szervezők felhívták a figyelmet: aki mégis úgy dönt, hogy továbbmegy Bamako felé, az saját felelősségére teszi.