Auguszta
-7 °C
0 °C

Telefonon cáfolta halálhírét a tálibvezér

2010.01.16. 18:12
A pakisztáni tálibok két hangfelvétellel is bizonyítani próbálják, hogy vezérük nem halt meg az ellene intézett csütörtöki légicsapásban. Újságírók szerint a felvételen hallható férfi hangja valóban hasonlít Mehszúdéra, de biztosat senki sem tud.

A pakisztáni tálibok egyik szóvivője szombaton telefonon hívta a Reuters egyik munkatársát, és lejátszott neki egy hangfelvételt, amelyen állítása szerint vezérük, Hakimulla Mehszúd hallható. "Nem haltam meg, és nem is sérültem meg. Jól vagyok" - mondta a felvételen egy férfi, akinek a hangja a Reuters munkatársai szerint valóban hasonlít Mehszúdéra.

Hakimulla Mehszúd egy 2008-as fotón
Hakimulla Mehszúd egy 2008-as fotón

"Ma, január 16-án megismétlem: élek, rendben vagyok, és nem sérültem meg. Nem voltam a légicsapás helyszínén" - hangzott el egy másik hangüzenetben, amely Azim Tarik, a tálibok szóvivője szerin bizonytja, hogy Mehszúd túlélte az ellene csütörtökön elkövetett amerikai légicsapást az Afganisztánhoz közeli törzsi területeken. A tálibvezérrel foglalkozó riporterek szerint ezen az üzeneten is valószínűleg Mehszúd hallható, írja az AFP.

Richard Hoolbroke, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja szombat délelőtt még azt mondta, hogy semmi biztosat nem tud Mehszúd sorsáról.

A pakisztáni biztonsági erők csütörtökön közölték, hogy amerikai robotrepülők megtámadták Mehszúd egyik feltételezett búvóhelyét Dél-Vazirisztánban, azonban nem tudták bizonyítani, hogy a tálibok vezetője is a tizenkét áldozat között volt. Több lázadó azt állította, hogy Mehszúd még időben elmenekült, mások szerint megsebesült, de túlélte a légicsapást.

000T TRDel352129

Hakimulla Mehszúd vette át a 2009 augusztusában megölt tálibvezér, Baitulla Mehszúd helyét, akivel azonban nem állt rokonságban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!