Spanyol képviselőből csináltak bin Ladent

2010.01.17. 21:32
Az Egyesült Államok elnézést kért attól a spanyol parlamenti képviselőtől, akinek arcképét felhasználva készítette el az FBI az idősödő Oszama bin Laden fantomképét.

Az FBI egy spanyol parlamenti képviselőről készült fotót is felhasznált az idősödő Oszama bin Ladenről pénteken közzé tett képeihez, írja a CNN. A számítógéppel öregített képekkel azt próbálták megmutatni, hogyan nézhet ki az 52 éves terroristavezér mostanában.

spanyol fbi binladen fenykep K EPA20100117101

A baloldali Gaspar Llamazares arcának egyes részeit és haját használták a turbán nélkül látható bin Laden megalkotásához. A spanyol kormány tiltakozó telefonjaira válaszul a kép lekerült a Rewards for Justice honlapról, ahol az al-Kaida vezetőjének fiatalkori képe mellett már csak a turbános verzió látható.

"Ez egyáltalán nem szokványos eljárás, az FBI a jövőben elkerüli a hasonló esetek megismétlődését" - kért bocsánatot nyilvánosan Llamazarestől az Egyesült Államok madridi nagykövetsége.

Az egyik kis kommunista pártban politizáló Llamazares jogi lépéseket helyezett kilátásba az eset miatt. Az El Pais spanyol napilap szerint a felhasznált kép a képviselő 2004-es választási kampányához készült.

A spanyol belügyminiszter hétfőn bekérette magához az amerikai nagykövetet, bár a lépés pontos okát nem közölték.