Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Janukovics és Timosenko az élen

2010.01.18. 01:07 Módosítva: 2010-01-18 09:27:00
Kissé csökkent, de továbbra is jelentős a különbség hétfő reggel az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába bejutott Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártja vezetője és Julija Timosenko kormányfő között.

A leadott szavazatok 70,41 százalékának feldolgozása alapján készült adatok szerint Viktor Janukovics volt kormányfő 36,23 százalékot szerzett, míg Julija Timosenko szavazataránya 24,59 százalékos. A harmadik helyezett, a királycsinálónak tartott Szerhij Tihipkót, a központi bank elnökét az eddigi adatok szerint a szavazáson megjelentek 13,03 támogatta.

A 10 százalékot meghaladó szavazatkülönbségből nem következik automatikusan Janukovics győzelme, hiszen a játszmának még nincs vége: Janukovicsnak stabil szavazóbázisa van a keleti és déli megyékben, de Timosenkónak is van esélye szavazóbázisa növelésére a február 7-i második forduló előtt.

Megfelelt a követelményeknek

Eörsi Mátyás, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése küldöttségének vezetője kijelentette: a választási törvény hiányosságai ellenére ez a választás megfelelt az európai demokratikus követelményeknek.

Julija Timosenko az exit poll eredmények közzététele után tartott sajtótájékoztatóján egységre szólította fel a demokratikus erőket második fordulóbeli győzelme értelmében. "Ukrajna európai demokratikus állam marad. Ez azt jelenti, hogy a bűnözői köröket képviselő Viktor Janukovicsnak nincs esélye. Soha nem teszi a kezét a Pereszopnycki Evangéliumra, amelyre az ukrán elnökök felesküsznek" - mondta.

67 százalékos volt a részvétel

Viktor Janukovics sajtótájékoztatóján közölte: az ukránok az életük megváltoztatására szavaztak. Pártjának képviselői pedig kijelentették: a 2010. évi elnökválasztással vége a "narancsszínű hatalomnak".

A részvételi arány előzetes adatok szerint 67 százalékos volt, amely a legalacsonyabb a független Ukrajna történetében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!