Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Elkezdődött a CDU-t megrendítő fegyverkereskedő pere

2010.01.18. 12:59 Módosítva: 2010-01-18 12:59:54
Rendkívüli sajtóérdeklődéssel kezdődött meg hétfőn az augsburgi tartományi bíróságon az adócsalással és megvesztegetéssel vádolt Karlheinz Schreiber fegyverkereskedő pere.

A 75 éves Karlheinz Schreiber a kilencvenes években kulcsszerepet töltött be a kormányon lévő Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) történetének legsúlyosabb válságához vezető megvesztegetési botrányban, amelynek következtében annak idején lemondani kényszerült a párt tiszteletbeli elnöki tisztségéről Helmut Kohl korábbi kancellár, valamint Wolfgang Schäuble akkori pártelnök.

A német-kanadai állampolgárságú Schreiber eddig elkerülte a felelősségre vonást, mert tíz évet Kanadában töltött, az ottani hatóságok azonban tavaly augusztusban kiadták őt Németországnak.

Karlheinz-Schreiber2

Eltitkolt jövedelem

A gyanú szerint Schreiber a nyolcvanas évek közepétől összesen 15 millió eurónak megfelelő összeget kapott különböző hadiipari cégektől. A pénz egy részét megtartotta - jövedelmét eltitkolva az adóhatóságok elől - másik részével pedig az akkori kormányon lévő konzervatív politikusokat, illetve menedzsereket vesztegetett meg. Az ügyészség szerint a CDU kasszájába annak idején így vándorolt egy - az akkori német márkában számolva - milliós nagyságrendű összeg.

A vádpontok között szerepel, hogy a fegyverkereskedő 1990-ben  a Németország által Szaúd-Arábiának eladott Fuchs típusú páncélosok értékesítése kapcsán csaknem 4 millió márkával fizette le Holger Pfahls akkori védelmi államtitkárt. Pfahlsra 2005-ben 27 hónap szabadságvesztést szabott ki az  augsburgi bíróság. Az ügyben ugyancsak elítélték a Thyssen acél- és hadiipari konszern két korábbi igazgatóját is, akik ugyancsak több millió márka összegű jutalékot vettek fel Schreibertől.

Karlheinz Schreiber
Karlheinz Schreiber

Tagadta bűnösségét

Az ügyből pattant ki kilenc évvel később a CDU "feketekasszái" körüli botrány. A párt kasszájában fel nem tüntetett, illegális adományokat 1999-ben mind Helmut Kohl, mind Wolfgang Schäuble elismerte, és a pártnak emiatt 6,3 millió márka büntetést kellett fizetnie.

A hétfőn kezdődött perben Karlheinz Schreiber ellen a vád mindenekelőtt adócsalás. A vádirat szerint 1988 és 1993 között repülőgépek, illetve páncélosok értékesítésével kapcsolatos províziós ügyletek nyomán több mint 11 millió eurós adócsalást követett el. A fegyverkereskedő Liechtensteinben és Panamán saját cégeket hozott létre, hogy a milliós províziókat eltitkolja a pénzügyi hatóságok elől.

Az augsburgi bíróság előtti per május közepéig eltarthat. Schreiber mostanáig tagadta bűnösségét, megfigyelők ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy ezúttal kipakol, újabb akkori politikusok vélt érintettségét leplezve le.