Gyakoriak a rituális gyermekgyilkosságok Ugandában

2010.01.19. 14:10
Az afrikai országban a gyors meggazdagodás reményében egyre többen bíznak a lemészárolt gyerekek testrészeihez kötődő borzalmas rítusokban. A brit közszolgálati tévé dokumentumműsora megdöbbentő részletekről számolt be.

A BBC tényfeltáró anyaga szerint Ugandában folyamatosan nő a rituális célú gyermekgyilkosságok száma. Az afrikai országban elterjedt hiedelmek szerint a gyerekek szervei szerencsehozó talizmánokként használhatók. Az ugandai emberáldozat-elleni munkacsoport jelentése szerint a bűncselekmények szorosan öszefüggnek az ország javuló gazdasági helyzetével és azzal a babonával, hogy a mágia révén gyorsan meg lehet gazdagodni.

A BBC stábját az egyik sámán elvezette a titkos szentélyéhez, és elmondta, hogy az ügyfelei rendszeresen elrabolt gyerekek vérével és testrészeivel jelentek meg, hogy azokat a szellemek elfogyasszák. Egy volt sámán – aki ma már a gyermekek feláldozása ellen kampányol – elismerte a tévéseknek ,hogy mintegy 70 gyermeket mészárolt le, köztük a saját fiát.

"Elfogják mások gyermekeit. A szívet és a vért egyből idehozzák, a szellemeknek... A kis edényeket az alá a fa alá helyezik, ahonnan a szellemek hangja hallatszik – magyarázta a rítust egy ma is aktív sámán. Szerinte a kliensei átlagosan hetente háromszor jelentek meg a "szellemek által megkívánt" szervekkel.

A sámánkonzultációkért 500 ezer ugandai shillinget (kb. 70 ezer forintot) kell fizetni, ám a pénz nagy része az országos sámánhálózat vezetőjét illeti. Az ugandai rendőrség szakértője elismerte, hogy tud a sámánfőnökről, aki érintett legalább egy sámános csalássorozatban. A főnökök szerinte pénzért zsarolják a beosztottakat, mert tudják, hogy illegális amit csinálnak.

Binoga rendőrbiztos szerint 2009-ben már 29 gyermekáldozási esetben indult eljárás, míg 2007-ben még csak háromban. Szerinte mintegy 120 további gyerek és felnőtt juthatott hasonló sorsra, de az ő sorsukat nem sikerült kinyomozni. A gyermekvédelmi szakemberek szerint ugyanakkor ennél sokkal nagyobb számról van szó, mivel sok eltűnést nem jelentenek a hatóságoknak.

A sámánból lett kuruzsláselleni aktivista visszaemlékezése szerint a szomszédos Kenyában, egy 13 éves fiú megölésekor avatták be. "Elvágtam a torkát, aztán felvágtam a hasát, majd a vágással lefelé rámfektették."

Amikor hazatért, megölették vele a saját fiát. "Becsaptam a feleségemet, és úgy intéztem, hogy rajtam és a gyereken kívül senki ne legyen otthon. Lehelyeztem a földre, és mint egy guillotine-nal, egy nagy késsel elvágtam a nyakát."

Az ország etikaügyi minisztere, James Nsaba Buturo úgy véli, nem kéne visszamenőleges hatállyal büntetni a gyerekgyilkosságokat. " Ha meg tudjuk győzni az ugandaiakat, hogy változzanak meg, az sokkal jobb, mintha a múltban vájkálnánk."

A perbe fogott sámánok tárgyalásain túlélő gyerekek vallomásait is felhasználják majd. Ilyen a hároméves Mukisa, akit sorsára hagytak, miután levágták a nemiszervét. Később elmondta, hogy egy olyan szomszéd csonkította meg, akinek szentélye van.