Mesić kész katonákat küldeni Boszniába

2010.01.19. 21:04 Módosítva: 2010.01.19. 21:10
Kész katonákat küldeni Horvátország Bosznia-Hercegovinába, amennyiben a boszniai szerbek kikiáltják a függetlenségüket. Ezt Stipe Mesić horvát államfő közölte a Novi List című horvát lap szerint. A hivatalából február 18-án távozó Mesić megjegyzését az államfő hivatala megpróbálja elbagatellizálni.

Stipe Mesić, aki az AFP szerint maga is igyekszik enyhíteni a dolgot, a horvát lap szerint azt mondta: "Horvátországnak kötelessége megvédeni Bosznia területi épségét". Mesić leközölt megjegyzése reakció volt a boszniai szerb kormányfő kijelentésére. Milorad Dodik ugyanis újra szóba hozta az esetleges népszavazást a Boszniai Szerb Köztársaság (RS) függetlenségéről.

"Ha elnök lennék, amikor Milorad Dodik elindítaná a referendumot a leválásról, akkor katonákat küldenék, hogy lezárják a Posavina folyosót" - mondta a Novi List közlése szerint Mesić. A korridor a horvát határ mentén terül el Boszniánál.

Politikai üzenet, nem hadüzenet

Mesić kedden azt mondta újságíróknak: "szavai csak egyszerű üzenetek voltak arról, hogy Horvátországnak vannak bizonyos kötelezettségei" az 1992 és 1995 közötti háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás alapján. A megállapodás "garantálja Bosznia létét, és Horvátország nem hagyhatja, hogy az ország szétessen" - közölte Mesić. Hozzátette: "valójában nem hiszem, hogy bárki megkockáztatná ezt".

Az államfő hivatala közleményben sietett bejelenteni, hogy "Mesić politikai üzenetet, nem hadüzenetet küldött". Az 1995-ös békemegállapodásban elismerték a Boszniai Szerb Köztársaságot, mint entitást, amely a Muzulmán-horvát Szövetséggel együtt alkotja Bosznia-Hercegovinát. A két félig független államalakulatot egy gyenge központi intézményrendszer köti össze.

Milorad Dodik többször is azt mondta, hogy népszavazást kezdeményezne, ha veszély fenyegetné a a Boszniai Szerb Köztársaság autonómiáját.