Ágnes
-5 °C
2 °C

Laptopját is megszerezte a müncheni utas

2010.01.21. 11:15 Módosítva: 2010-01-21 11:17:08
Botrány lett a müncheni repülőtérről szerdán elmenekülő utas ügyéből, a rendőrség és a belügyminiszter sem érti, hogyan sikerült laptopjával együtt eltűnnie, amikor az átvizsgáláskor robbanóanyag nyomait találták a számítógépen.

Hatalmas botránnyá dagadt csütörtökre a müncheni nemzetközi repülőtéren szerdán történt bombariadó, amely súlyos biztonsági hiányosságokra irányította a hatóságok figyelmét.

A Franz Josef Strauss repülőtéren az átvizsgáláskor robbanóanyag nyomait találták meg egy utas laptopján. A férfi azonban a laptoppal együtt távozott, azóta is keresik.

A helyi rendőrség egyelőre nem adott magyarázatot a történtekre. Az első jelentések még arról szóltak, hogy a biztonsági hatóságok a laptopot elkobozták, csütörtökre azonban kiderült, hogy a férfi megszerezte azt az ellenőröktől.

A szerda délutáni különös incidens miatt órákra megbénult a müncheni repülőtér. Száznál is több járat órákat késett, harminchárom járatot töröltek. Késő este még mindig több ezer utas várakozott a repülőtéren.

Az ügy miatt Thomas de Maiziere belügyminiszter azonnali mélyreható vizsgálatot sürgetett. A müncheni repülőtéri hatóságoknak mindenképp le kell vonni a következtetéseket a történtekből, figyelmeztetett a miniszter. Szerinte minél előbb be kellene vezetni a testszkennereket az országban, sőt, egész Európában egységes szabályozásra lenne szükség.

Felháborodottan reagált a történtekre a rendőrség szakszervezete is, és a németországi repülőtéri biztonsági intézkedések felülvizsgálatát követelte. "Ha valaki gyanúba keveredik, azt azonnal őrizetbe kell venni" - szögezték le közleményükben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!