Templomokban akart robbantani egy szlovák férfi

2010.01.21. 14:49 Módosítva: 2010.01.21. 15:09
A 33 éves gyógyszerész istentiszteletekre időzítette volna a merényleteket, riadalmat akart kelteni, mert szerinte a vallás csak arra szolgál, hogy "bizonyos erők" uralkodhassanak.

Terrorizmussal gyanúsított meg rendőrség Szlovákiában egy állampolgárt, jelentette be Ján Packa országos rendőrfőkapitány.

A büntetett előéletű, 33 éves kelet-szlovákiai férfi szabadon hozzáférhető vegyszerekből robbanóanyagokat és robbanószerkezeteket gyártott, amelyeket istentiszteletek alatt a templomokban akart felrobbantani. Azt vallotta: meggyőződése, hogy a vallás társadalomellenes erő, ami ellen küzdeni kell.

Szlovákiában ez az első eset, hogy valakit terrorizmussal gyanúsítottak meg. Packa szerint a férfi akár 20-25 év börtönbüntetést is kaphat.

Októberben tartóztatták le

A rendőrség tavaly októberben tartóztatta le a gyógyszerész végzettségű férfit, aki drogügyei miatt eddig már háromszor volt büntetve. A robbanóanyagok, illetve robbanószerkezetek gyártását a rendőrség éppen a legutóbb drogügy kivizsgálása közben fedezte fel.

A férfi beismerő vallomást tett, és azt állította: a vallás csak arra szolgál, hogy bizonyos erők uralkodni tudjanak a társadalom felett. A bombákat távirányítóval akarta felrobbantani a templomokban. Az volt a célja, hogy félelmet keltsen a lakosság körében, hogy az emberek ne járjanak templomba.

A rendőrség szerint a bombák működőképesek voltak, ezeket kétszer már ki is próbálta az erdőben. Egyedül dolgozott, nem voltak bűntársai. A terrorizmus mellett a férfit engedély nélküli fegyvertartással és kábítószerrel való visszaéléssel is gyanúsítják.