Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kételkednek a schengeni övezetben

2010.01.23. 13:36 Módosítva: 2010-01-23 13:44:24
A Kurier szerint a hivatalos verzióval ellentétben több osztrák rendőr nem sikeresnek, hanem éppen nehézkesnek nevezte a schengeni biztonsági övezet működését egy bécsi rendőr támadójának ügyében. A szerb férfit illegális határsértésért elfogták Magyarországon, de csak hat nappal később azonosították a támadóval.

Rendőrök bírálták a schengeni biztonsági övezet hatékonyságát, amiért egy osztrák rendőr szerb támadója hat napig anélkül volt Magyarországon idegenrendészeti őrizetben, hogy azonosították volna az Ausztriában körözött személlyel, írta szombaton a Kurier osztrák napilap.

Az osztrák bűnügyi rendőrség egyik illetékese a sikeres rendőrségi együttműködés iskolapéldájaként értékelte a gyanúsított elfogását, a cikkben idézett, meg nem nevezett forrásból származó vélemények szerint viszont csak "sok szerencsével" azonosították az eredetileg illegális határátlépés miatt őrizetbe vett gyanúsítottat.

A 35 éves férfit január 15-én igazoltatták a magyar-szerb határon, semmilyen okmánnyal nem rendelkezett, így jogszerű magyarországi tartózkodását sem tudta igazolni. Álnéven mutatkozott be, és azt mondta a rendőröknek, hogy a zöldhatáron át érkezett Szerbiából, ezért a kiskunhalasi őrzött szállásra került idegenrendészeti őrizetbe.

A közlemény szerint január 20-án az osztrák hatóságok tájékoztatták a magyar rendőrséget, hogy egy szerb férfit gyanúsítanak egy bécsi rendőr ellen elkövetett bűncselekménnyel. A mellékelt fénykép alapján a határrendészet ügyeletese felismerte, hogy a január 15-én elfogott férfiról van szó. Ujjlenyomata alapján egyértelműen azonosították a gyanúsítottat és a rendőrség őrizetbe vette. A támadó január 12-én Bécsben rálőtt egy osztrák rendőrre, a súlyos sebesült azóta mesterséges altatásban van.

A Kurier kitért arra is, hogy mivel a gyanúsított tiltakozott az egyszerűsített kiadatási eljárás ellen, most egy magyar bíróságnak kell döntenie a kiadatásról.