Marcell
19 °C
32 °C

Kételkednek a schengeni övezetben

2010.01.23. 13:36 Módosítva: 2010-01-23 13:44:24
A Kurier szerint a hivatalos verzióval ellentétben több osztrák rendőr nem sikeresnek, hanem éppen nehézkesnek nevezte a schengeni biztonsági övezet működését egy bécsi rendőr támadójának ügyében. A szerb férfit illegális határsértésért elfogták Magyarországon, de csak hat nappal később azonosították a támadóval.

Rendőrök bírálták a schengeni biztonsági övezet hatékonyságát, amiért egy osztrák rendőr szerb támadója hat napig anélkül volt Magyarországon idegenrendészeti őrizetben, hogy azonosították volna az Ausztriában körözött személlyel, írta szombaton a Kurier osztrák napilap.

Az osztrák bűnügyi rendőrség egyik illetékese a sikeres rendőrségi együttműködés iskolapéldájaként értékelte a gyanúsított elfogását, a cikkben idézett, meg nem nevezett forrásból származó vélemények szerint viszont csak "sok szerencsével" azonosították az eredetileg illegális határátlépés miatt őrizetbe vett gyanúsítottat.

A 35 éves férfit január 15-én igazoltatták a magyar-szerb határon, semmilyen okmánnyal nem rendelkezett, így jogszerű magyarországi tartózkodását sem tudta igazolni. Álnéven mutatkozott be, és azt mondta a rendőröknek, hogy a zöldhatáron át érkezett Szerbiából, ezért a kiskunhalasi őrzött szállásra került idegenrendészeti őrizetbe.

A közlemény szerint január 20-án az osztrák hatóságok tájékoztatták a magyar rendőrséget, hogy egy szerb férfit gyanúsítanak egy bécsi rendőr ellen elkövetett bűncselekménnyel. A mellékelt fénykép alapján a határrendészet ügyeletese felismerte, hogy a január 15-én elfogott férfiról van szó. Ujjlenyomata alapján egyértelműen azonosították a gyanúsítottat és a rendőrség őrizetbe vette. A támadó január 12-én Bécsben rálőtt egy osztrák rendőrre, a súlyos sebesült azóta mesterséges altatásban van.

A Kurier kitért arra is, hogy mivel a gyanúsított tiltakozott az egyszerűsített kiadatási eljárás ellen, most egy magyar bíróságnak kell döntenie a kiadatásról.