Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Repülőgépes merényletterv miatt emelte London a terrorkészültséget

2010.01.24. 08:18
Egy brit lap szerint utasszállító repülőgéppel végrehajtandó merénylet tervei miatt emelte pénteken a második legmagasabb fokozatra a terrorkészültség szintjét a brit kormány.

Alan Johnson brit belügyminiszter péntek este jelentette be a készültségi fok emelését. A jelenlegi riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt, hogy a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint nagyon valószínű valamilyen terrorista merényletkísérlet Nagy-Britanniában. A korábbi készültségi szint "jelentős" terrorveszélynek felelt meg a hivatalos skálán. A kormány nem szolgált részletekkel a terrorkészültségi fokozat emelésének okáról.

A Sunday Times értesülése szerint azonban a brit elhárítással az indiai hatóságok a hét elején tudatták, hogy egy indiai utasszállító repülőgép eltérítését tervezik az al-Kaida terrorhálózat pakisztáni szárnyához kötődő szélsőségesek. Jóllehet az indiai figyelmeztetésben nem szerepelt kifejezetten, hogy a gyanított merényletterv célpontja Nagy-Britannia lenne, ám a lap brit rendőrségi forrásai szerint Londonban felmerült a gyanú, hogy az eltérítendő repülőgéppel a terroristák valamelyik brit városra próbálhatnak rázuhanni.

A brit készültségi fokozat emelését londoni szakkommentátorok a december végi amerikai repülőgép-robbantási kísérlettel is összefüggésbe hozták. Karácsony napján egy nigériai férfi a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta-Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, robbanás azonban nem történt, és a merénylőt legyűrték.

A gyanúsított – a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab, egy jómódú nigériai bankár fia – előzőleg az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt, és a brit hatóságok gyanúja szerint londoni diákévei során került kapcsolatba szélsőséges iszlám csoportokkal. A jelenleg használt brit riasztási rendszert a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat után dolgozták ki. Abban a támadásban négy, brit állampolgárságú muszlim öngyilkos merénylő robbantott fel metrószerelvényeket, illetve egy városi buszt, összesen 52 utast megölve.

A legmagasabb, "kritikus" készültségi fokozatot eddig egyszer, 2007 nyarán léptették életbe, amikor csak nagy szerencsével sikerült megakadályozni egy újabb merényletsorozatot. Ennek kitervelői a londoni belváros több helyszínén, illetve a glasgow-i repülőtéren akartak autóba rejtett pokolgépeket felrobbantani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!