Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Repülőgépes merényletterv miatt emelte London a terrorkészültséget

2010.01.24. 08:18
Egy brit lap szerint utasszállító repülőgéppel végrehajtandó merénylet tervei miatt emelte pénteken a második legmagasabb fokozatra a terrorkészültség szintjét a brit kormány.

Alan Johnson brit belügyminiszter péntek este jelentette be a készültségi fok emelését. A jelenlegi riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt, hogy a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint nagyon valószínű valamilyen terrorista merényletkísérlet Nagy-Britanniában. A korábbi készültségi szint "jelentős" terrorveszélynek felelt meg a hivatalos skálán. A kormány nem szolgált részletekkel a terrorkészültségi fokozat emelésének okáról.

A Sunday Times értesülése szerint azonban a brit elhárítással az indiai hatóságok a hét elején tudatták, hogy egy indiai utasszállító repülőgép eltérítését tervezik az al-Kaida terrorhálózat pakisztáni szárnyához kötődő szélsőségesek. Jóllehet az indiai figyelmeztetésben nem szerepelt kifejezetten, hogy a gyanított merényletterv célpontja Nagy-Britannia lenne, ám a lap brit rendőrségi forrásai szerint Londonban felmerült a gyanú, hogy az eltérítendő repülőgéppel a terroristák valamelyik brit városra próbálhatnak rázuhanni.

A brit készültségi fokozat emelését londoni szakkommentátorok a december végi amerikai repülőgép-robbantási kísérlettel is összefüggésbe hozták. Karácsony napján egy nigériai férfi a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta-Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, robbanás azonban nem történt, és a merénylőt legyűrték.

A gyanúsított – a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab, egy jómódú nigériai bankár fia – előzőleg az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt, és a brit hatóságok gyanúja szerint londoni diákévei során került kapcsolatba szélsőséges iszlám csoportokkal. A jelenleg használt brit riasztási rendszert a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat után dolgozták ki. Abban a támadásban négy, brit állampolgárságú muszlim öngyilkos merénylő robbantott fel metrószerelvényeket, illetve egy városi buszt, összesen 52 utast megölve.

A legmagasabb, "kritikus" készültségi fokozatot eddig egyszer, 2007 nyarán léptették életbe, amikor csak nagy szerencsével sikerült megakadályozni egy újabb merényletsorozatot. Ennek kitervelői a londoni belváros több helyszínén, illetve a glasgow-i repülőtéren akartak autóba rejtett pokolgépeket felrobbantani.