Szállodáknál robbantottak Bagdadban

2010.01.25. 16:19
Erős robbanások rázták meg Bagdadot hétfőn, a merényleteket néhány perc eltéréssel hajtották végre belvárosi szállodáknál. Az öngyilkos merénylők kisbuszokkal hajtottak a helyszínre. Sok a halálos áldozat.

Három erős robbanás volt Bagdadban, egy nagy szállodáknak helyet adó belvárosi övezetben, nem messze a kormányzati negyedtől. A rendőrség szerint 36-an életüket vesztették, csaknem 70-en megsebesültek.

Az első robbanás a Tigris folyó keleti partján, az Ishtar Sheraton szálloda közelében, a második a Babylon hotelnél, a harmadik az al-Hamra szállónál történt. A három robbanás mindössze pár perc különbséggel következett be az egymástól távol lévő épületeknél. A televíziós felvételeken látszik, hogy a robbanások kivédésére emelt falak a földre omlottak, és kiégett több autó.

TRNic422995

A belügyminisztérium szerint a merénylők láthatóan a szállodákat szemelték ki célpontnak. Mindhárom helyen kisbuszokat használtak, melyeket magukkal együtt robbantottak fel. Az  al-Hamra szállónál fegyveresek előbb tüzet nyitottak az őrökre, és amikor azok fedezéket kerestek, akkor hajtott az épülethez a kamikaze.

Bagdadban a legutolsó nagy merényletek decemberben voltak: a 8-án történt öt összehangolt robbantás 127 halálos áldozatot szedett.