Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véget érhet a hondurasi politikai válság

2010.01.27. 20:38
Normalizálódni látszik a hondurasi belpolitika. Szerdán beiktatták hivatalába Porfirio Lobo új elnököt, aki rögtön amnesztiát adott megbuktatott elődjének, és mindenkinek, aki részt vett eltávolításában.

A hondurasi legfelsőbb bíróság felmentette helyi idő szerint kedden azokat a katonai parancsnokokat, akik részt vettek Manuel Zelaya államfő megbuktatásában. Néhány órával később pedig a tegucigalpai parlament politikai büntetlenséget szavazott meg Zelayának és mindenkinek, aki részt vett eltávolításában.

E két lépéssel, valamint azzal, hogy szerdán beiktatták hivatalába Porfirio Lobo új elnököt, valószínűleg lezárul a hondurasi politikai válság és a közép-amerikai ország nemzetközi elszigeteltsége. Lobo az eskü letétele után közvetlenül magához kérette a parlamenti amnesztiát tartalmazó dokumentumot, és - saját beszédét is félbeszakítva - aláírásával érvényesítette a határozatot.

Majdnem börtön a tábornokoknak

Luis Rubí főügyész január 15-én indítványozta a vádemelést a katonai vezérkar hat tagja ellen hivatali visszaélés címén, de Jorge River, a legfelsőbb bíróság elnöke kedden kihirdetett ítélete szerint az ügyészek nem tudták bizonyítani állításukat.

Az érintett hat katonai vezető között van Romeo Vasquez, a hadsereg vezérkari főnöke, Venancio Cervantes, a légierő, és Luis Javier Prince, a haditengerészet parancsnoka. A főügyész azzal vádolta őket, hogy visszaélve hatalmukkal tavaly nyáron részt vettek Manuel Zelaya letartóztatásában, és külföldre száműzésében. Elmarasztaló ítélet esetén háromtól hat évig terjedő börtönbüntetésre ítélhették volna őket.

Nyári puccs

Hondurasban a hadsereg június 28-án tartóztatta le, és küldte száműzetésbe Costa Ricába a baloldali elnököt az alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körül kirobbant vita nyomán. Néhány órával később a hondurasi parlament megfosztotta tisztségétől Zelayát, és Roberto Micheletti házelnök személyében azonnal meg is választotta utódját.

Rivera tábornok az őt és társait ért vádra válaszolva azzal érvelt, hogy az ország békéjének a megóvása érdekében küldték száműzetésbe az elnököt, és nem állt szándékukban Zelayának bajt okozni.

Az új elnök kikíséri Zelayát

Zelaya szeptemberben visszatért Hondurasba, hogy kieszközölje: hivatali idejének lejártáig az államfői poszton maradhasson. Ezt követően azonban arra kényszerült, hogy Brazília tegucigalpai nagykövetségén keressen menedéket, mert politikai ellenfelei bíróság elé akarták állítani.

Tekintettel arra, hogy a törvényhozás kedden büntetlenséget szavazott meg neki, feltehetően szerdán elhagyja a külképviselet területét. Várhatóan magánemberként a Dominikai Köztársaságba távozik, miután a leendő új elnök, Lobo megállapodott ebben Leonel Fernandez dominikai államfővel. Az új elnök beiktatási beszédében megígérte, hogy személyesen kíséri ki a repülőtérre Zelayát.

A beiktatására készülő Lobo még kedden egy sajtóértekezleten közölte, hogy remélhetőleg az Egyesült Államok és mindazok az országok, amelyeknek megromlott a kapcsolata a belpolitikai válság miatt Hondurasszal, mielőbb rendezik viszonyukat vele. Ezt a beiktatási beszédében megismételte, s kijelentette: a megbékélés a nemzetközi közösséggel "szükséges és elengedhetetlen".

A ceremónián csak ügyvivővel képviseltették magukat az Európai Unió tagjai, mivel nem ismerik el alkotmányosnak a Lobót hatalomra juttató választást.