A szlovák nyelvtörvényt bírálta Dennis Kucinich

2010.01.28. 06:47
A szlovák nyelvtörvény másodrendű állampolgárokká teszi a magyar kisebbséget, amelyet korlátoz véleményszabadságában is, véli Dennis Kucinich. A clevelandi demokrata az amerikai képviselőház magyar frakciójának vezetőjeként arra kérte Robert Ficót, hogy biztosítson egyenlő jogokat Szlovákia összes állampolgárának.

A szlovák államnyelvtörvény végrehajtásának átgondolását kérte Robert Fico szlovák miniszterelnöknek írt levelében Dennis Kucinich demokrata párti amerikai képviselő. A képviselőház magyar frakcióját is vezető Kucinich szerint az államnyelvtörvény végrehajtási utasítása "nem demokratikus", ez őt mélyen aggasztja és az átgondolására öszönözné a szlovák kormányt.

Véleménye szerint a törvény hátrányos megkülönböztetést jelent Szlovákia nemzeti kisebbségeivel, elsősorban a lakosság 15 százalékát kitevő magyarsággal szemben. A végrehajtási utasítás értékelése szerint sérti a véleménynyilvánítás alapjogát, amely szerinte a sikeres demokráciák alappillére.

Az emlékművek, síremlékek szlovák feliratozására vonatkozó előírás Kucinich szerint sok, történelmileg fontos emlékmű tönkretételével fenyeget, egyben sértés a térség etnikai kisebbségeinek gazdag történelmére nézve.

Kucinich szerint Szlovákiában törvénybe foglalták a nyelvek közti egyenlőtlenséget, ezzel a népek közti egyenlőtlenség törvényesítését kezdték meg. A törvény szerinte a bizalmatlanség és a félelem légkörét teremti meg, és értesülései szerint máris növekvőben van a feszültség a szlovákok és a nemzeti kisebbségek között.

"Remélem, hogy Ön miniszterelnökként mindent meg fog tenni annak biztosítására, hogy minden szlovák azonos törvényi védelemben részesüljön, illetve azért, hogy Szlovákia teljesítse az Európai Unió alapjogi chartáját, amely szerint bármilyen hátrányos megkülönböztetést, amely nem, faj, bőrszín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai jellemzők, nyelv alapján történik, be kell tiltani" - írta Robert Ficónak.