Ágnes
-5 °C
2 °C

Állítólag letartóztattak egy amerikait Észak-Koreában

2010.01.28. 09:59
Állítólag elfogtak Észak-Koreában egy amerikait, aki átlépte a kínai-koreai határt. A sztálinista rezsim az amerikaiak zsarolására szokta használni ezeket a lehetőségeket.

Illegális határátlépés miatt letartóztattak egy amerikai férfit, közölték csütörtökön az észak-koreai hatóságok. A hírt amerikai külügyi források egyelőre nem tudták megerősíteni, jelentetette a BBC.

A hivatalos észak-koreai hírügynükség szerint az azonosítatlan férfit letartóztatták és most hallgatják ki.

Észak-Koreában jelenleg egy amerikai van fogságban, a koreai származású Robert Park tavaly december 25-én lépte át a kínai-koreai határt.

Park ügyében az amerikai diplomácia Svédország phenjani nagykövetségén keresztül próbál tájékozódni az ügyben - Észak-Korea és az Egyesült Államok között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

Észak-Korea tavaly négy hónapig tartott fogva két amerikai állampolgárságú újságírót, Laura Linget és Euna Leet, akik állításuk szerint átlépték a határt. Linget és Leet a kínai-koreai határon átívelő hídon fogták el, vitatott, hogy az újságírók valóban átlépték-e a határt.

Linget és Leet 12 év kényszermunkára ítélték, de végül négy hónap után Bill Clinton volt amerikai elnök közbenjárására - és feltehetően némi ellentételezés fejében - elengedték.

Észak-Korea valószínűleg a decemberben és a most elfogott amerikaiak elengedése ellenében is engedményeket próbál majd kicsikarni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!