Budapest megsegíti a szlovák nyelvtörvény áldozatait

2010.01.28. 13:54 Módosítva: 2010.01.28. 14:09
A kormány 50 millió forintos alapot hoz létre február 1-jétől azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt a szomszédos országban - jelentette be a Bajnai Gordon.

A pénz a Szlovákiai Magyarok Kisebbségi Kerekasztalán és annak háttérintézményén, a Fórum Intézeten keresztül juthat el az érintettekhez, közölte a miniszterelnök. A két szervezet jogi és pénzügyi segítséget, valamint tanácsot, támogatást és kárpótlást ad az eljárás alá vont vagy megbírságolt magyaroknak. A pénzt a költségvetés általános tartalékából csoportosították át.

A kormányfő jelezte: az alapban elhelyezett 50 millió forint az idei évre szól, és az abba való befizetéssel bárki hozzájárulhat a szlovákiai magyarok kárpótlásához.

A szlovák államnyelvtörvény (a teljes szövegét itt olvashatja) miatt bajba kerültek kétféle támogatást kapnak: fizetik a perköltséget, ügyvédet, jogi tanácsadót biztosítanak, illetve fizetik az esetleges bírságot.

Segítséget igényelhetnek a szlovákiai magyar nemzetiségű magánszemélyek, a szlovákiai magyar társadalmi szervezetek, valamint a szlovákiai magyarsággal összefüggésben működő gazdasági szervezetek. Támogatást, igény esetén, más szlovákiai kisebbségi közösségek is igényelhetnek.

A szlovák nyelvtörvény értelmében 100-5000 eurós pénzbírsággal lehet büntetni a hivatali kisebbségi nyelvhasználatot olyan településeken, ahol a kisebbség aránya 20 százalék alatt van, az ez ellen vétők akár ötezer eurós bírságot is kaphatnak. A törvény értelmében szlovák nyelvi vizsgát kell tenniük az államigazgatásban dolgozóknak, a tanároknak vagy az újságíróknak is.

A magyar kormány november óta intenzív diplomáciai kampányt folytat Szlovákia ellen a nyelvtörvény miatt. Washingtoni látogatásán Bajnai Gordon, élve a felajánlással, azt kérte Benjamin Cardin szenátortól, az amerikai törvényhozás Helsinki bizottságának elnökétől, hogy tartsa napirenden a nyelvtörvény ügyét. Cardin a végrehajtási utasítás kiadását megelőzően szenátusi felszólalásban ítélte el az államnyelvtörvényt.