Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy papot lőttek le a NATO-katonák Afganisztánban

2010.01.28. 16:01 Módosítva: 2010-01-28 17:28:02
NATO-katonák az afgán fővárosban lelőttek egy muzulmán papot csütörtökön - közölte a kabuli rendőrség és szemtanúk. A NATO közölte, hogy katonái azért nyitottak tüzet, mert a pap autójával egy katonai menetoszlop felé haladt.

A 36 éves Mohammad Junuszt akkor érték a lövések, amikor gépkocsijával egy alsóbbrendű útról rá akart hajtani egy főútra, amelyen éppen amerikai páncélozott járművek haladtak. Egy szemtanú szerint az amerikai katonák nem figyelmeztették a papot, mielőtt tüzet nyitottak autójára.

Mohammad Junuszt négy találat érte, s kórházba szállítás közben halt bele súlyos sebesülésébe - közölte az áldozat veje. A férfi két feleséget és tíz gyermeket hagyott maga után.

A NATO közölte, hogy katonái azért nyitottak tüzet, mert fenyegetőnek vélték az autó közeledését. A szövetség vizsgálatot indított az eset körülményeinek tisztázására.

A történtek miatt több tucatnyian tüntettek az amerikai Phoenix támaszpont közelében, de a tömeg feloszlott, miután a rendőrség megígérte, hogy az amerikaiak megvitatják az esetet a helyi afgán vezetőkkel.

Egy nemrég készült ENSZ-jelentés megállapította, Afganisztánban csökkent a civil áldozatok száma, mióta Stanley McChrystal tábornok, az országba vezényelt NATO-erők főparancsnoka a polgári lakosság védelmében elrendelte a légicsapások és bizonyos fegyverek használatának korlátozását. A jelentés szerint emelkedett viszont a kormányellenes muzulmán tálib lázadók számlájára írható civil halálos áldozatok száma.

Egy út mentén elrejtett pokolgép robbanásában csütörtökön meghalt egy amerikai katona Afganisztán déli részén. Ezzel már a 41. külföldi katona esett el idén a közép-ázsiai országban, közülük 26 amerikai volt. Tavaly 520 katonát veszítettek el a nemzetközi erők.