Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Egy papot lőttek le a NATO-katonák Afganisztánban

2010.01.28. 16:01 Módosítva: 2010.01.28. 17:28
NATO-katonák az afgán fővárosban lelőttek egy muzulmán papot csütörtökön - közölte a kabuli rendőrség és szemtanúk. A NATO közölte, hogy katonái azért nyitottak tüzet, mert a pap autójával egy katonai menetoszlop felé haladt.

A 36 éves Mohammad Junuszt akkor érték a lövések, amikor gépkocsijával egy alsóbbrendű útról rá akart hajtani egy főútra, amelyen éppen amerikai páncélozott járművek haladtak. Egy szemtanú szerint az amerikai katonák nem figyelmeztették a papot, mielőtt tüzet nyitottak autójára.

Mohammad Junuszt négy találat érte, s kórházba szállítás közben halt bele súlyos sebesülésébe - közölte az áldozat veje. A férfi két feleséget és tíz gyermeket hagyott maga után.

A NATO közölte, hogy katonái azért nyitottak tüzet, mert fenyegetőnek vélték az autó közeledését. A szövetség vizsgálatot indított az eset körülményeinek tisztázására.

A történtek miatt több tucatnyian tüntettek az amerikai Phoenix támaszpont közelében, de a tömeg feloszlott, miután a rendőrség megígérte, hogy az amerikaiak megvitatják az esetet a helyi afgán vezetőkkel.

Egy nemrég készült ENSZ-jelentés megállapította, Afganisztánban csökkent a civil áldozatok száma, mióta Stanley McChrystal tábornok, az országba vezényelt NATO-erők főparancsnoka a polgári lakosság védelmében elrendelte a légicsapások és bizonyos fegyverek használatának korlátozását. A jelentés szerint emelkedett viszont a kormányellenes muzulmán tálib lázadók számlájára írható civil halálos áldozatok száma.

Egy út mentén elrejtett pokolgép robbanásában csütörtökön meghalt egy amerikai katona Afganisztán déli részén. Ezzel már a 41. külföldi katona esett el idén a közép-ázsiai országban, közülük 26 amerikai volt. Tavaly 520 katonát veszítettek el a nemzetközi erők.