Felmentették az ukrán belügyminisztert

2010.01.28. 12:50
Fokozódik az ukrán választási küzdelem, Viktor Janukovics hívei felmentették riválisa, Julija Tyimosenko miniszterelnök legfőbb szövetségesét, Lucsenko belügyminisztert. Az, hogy ki felügyeli a rendőrséget, sorsdöntő lehet.

Komoly vereséget szenvedett az ukrán parlamentben Julija Tyimosenko miniszterelnök. Legfőbb szövetségesét, Jurij Lucsenko belügyminisztert a parlament felmentette tisztségéből. Lucsenko menesztését Tyimosenko elnökválasztási riválisa, Viktor Janukovics hívei kezdeményezték.

Vádjaik szerint a Lucsenko által felügyelt rendőrség beavatkozott a választások első fordulójának menetébe.

Tyimosenko válaszul úgy döntött, hogy az új miniszter kinevezéséig Lucsenko miniszterhelyettesi beosztásban tovább vezetheti a belügyi tárcát.

A belügyminisztérium, azon belül is a rendőrség felügyelete az AP tudósítója szerint akár döntő fontosságú is lehet. A 2004-es ukrajnai választáson a rendőrség adott utat végül a narancs forradalom néven emlegetett eseménysornak, amikor is a jelenlegi elnök, Juscsenko és az akkor vele szövetséges Tyimosenko hívei tiltakozássorozattal elérték, hogy megsemmisítsék a Janukovics győzelmével zárult, de csalásgyanús választások eredményét.