Mégsem szervezkedett Sarkozy ellen Villepin

2010.01.28. 13:06
Nem rosszhiszeműség miatt nem állított le egy Nicholas Sarkozy ellen 2004-ben folytatott, hamis vádakon alapuló ügyészségi vizsgálatot Dominique de Villepin akkori francia miniszterelnök, aki egyben Sarkozy legnagyobb riválisa is volt az elnöki öröklési harcban. Másokat viszont bűnösnek találtak az ügyben.

Felmentette a francia bíróság Dominique de Villepin volt francia miniszterelnököt a rágalmazás vádja alól, jelentette a BBC. Villepin a gyanú szerint szándékosan nem függesztette fel pártbeli riválisa, a később elnökké választott Nicholas Sarkozy ellen korrupció gyanújával folytatott vizsgálatot.

A Clearstream korrupciós ügyében Villepin miniszterelnöksége idején, 2004-ben folyt vizsgálat. Nicholas Sarkozyt is gyanúba keverték, mint utóbb kiderült, minden bizonyíték nélkül. Villepin és Sarkozy között abban az időben öldöklő küzdelem folyt Jacques Chirac elnöki székének örökléséért. A 2007-es választásokon végül Sarkozy indulhatott a jobboldali kormánypárt színeiben.

Sarkozy annak idején azzal vádolta riválisát, hogy annak ellenére folytatták ellene a vizsgálatot, hogy Villepin tudhatta, nem érintett.

Sarkozy vádjainak volt némi alapja, legalábbis a bíróság több vádlottat bűnösnek talált az ügyben, de Villepin részéről nem állapítottak meg szándékosságot. Az ítélet szerint semmi sem bizonyítja, hogy a volt kormányfő rosszhiszeműen cselekedett volna.