Szilvia
5 °C
16 °C

Hamis útlevelektől tart legjobban az Interpol főnöke

2010.01.29. 10:58
Az Interpol főtitkára szerint az útlevél-hamisítás a legfőbb veszély, ami a világot fenyegeti, mert hamis papírokkal terroristák és bűnösök szabadon utazhatnak. Tavaly 500 millió olyan érkezés volt a nemzetközi repülőgép-forgalomban, amikor az úti okmányokat nem hasonlították össze az Interpol adatbázisával.

A világot jelenleg fenyegető legnagyobb veszély a az útlevél-hamisítás: azok a milliószámra ellopott útlevelek és készített hamis papírok, amelyek lehetővé teszik a szabad utazást a terroristák és más bűnözők számára, vélekedik az Interpol főtitkára.

A repülőtéri testszkennerek, amelyek bevezetését sokan elfogadnák a karácsonyi géprobbantási kísérlet óta, félrevezető megoldást jelentenek, mondta Ronald K. Noble főtitkár az AP-nek adott interjújában.

"A legnagyobb veszély az, hogy tavaly világszerte 500 millió, vagyis félmilliárd olyan érkezés volt a nemzetközi repülőgép-forgalomban, amikor az úti okmányokat nem hasonlították össze az Interpol adatbázisával - jelentette ki a davosi Világgazdasági Fórum helyszínén. - Jelenleg több mint 11 millió ellopott vagy elveszett útlevél van az adatbázisunkban. Ezeket felhasználják, csalárd módon megmásítják, és odaadják terroristáknak, háborús bűnösöknek, drog- és embercsempészeknek."

A megoldást szerinte a jobb hírszerzési munka és az országok közötti jobb információ-megosztás jelenti. "Nem ismerhetjük az útlevelet birtokló személy indítékait. Ha terrorista, visz-e magával olyan robbanószert, amelyet érzékelhetnek? Nem."

A főtitkár elmondása szerint az Egyesült Államok hatóságai is fölismerik már az útlevél-hamisítás veszélyeit: 2006-ban még csak kétezer alkalommal tekintettek be az Interpol adatbázisába, tavaly viszont már 78 milliószor, és négyezer olyan emberre bukkantak, aki lopott vagy elveszett útlevéllel utazott.

Szó esett az interjúban Haitiról is. Egy Interpol-csapat segít a földrengés áldozatainak azonosításában, ami hatalmas feladat, és hasonlóan nagy munka a haiti rendfenntartó erők helyreállítása is. A rendőrségi munka Haitiban "már a történtek előtt is nagy kihívást jelentett" - mondta Noble.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?