Baráti tűzben meghalt több afgán katona

2010.01.30. 11:56
A NATO-erők összecsaptak a szövetséges afgán hadsereggel, és ehhez segítségül hívták a légierőt is. Négy afgán katona meghalt, hat megsebesült.

Sahedullah Sahed, a délnyugat-afganisztáni Vardak tartomány kormányzójának szóvivője elmondta, hogy a külföldiek és az afgánok péntek éjszaka a tartományban párhuzamosan katonai műveletet hajtottak végre, ekkor történt a súlyos incidens.

Az afgán katonák akkor haltak, illetve sebesültek meg, amikor a külföldi légierő csapást mért állásukra. A szóvivő hozzátette, nem tudni, miért történt ez a "végtelenül sajnálatos összecsapás". Azt is mondta, hogy a csapás az afgán hadsereg egyik újonnan létrehozott állását érte.

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők (ISAF) megerősítették az összecsapás tényét, de részleteket nem közöltek. A biztonsági erők NATO-vezetéssel tevékenykednek az országban.

Az afgán védelmi minisztérium elítélte katonáinak megölését. A tárca követelte az eset kivizsgálását és a felelősök bíróság elé állítását.

A tálibok nem tárgyaltak az ENSZ-szel

Közben az afgán tálibok cáfolták azokat a jelentéseket, amelyek szerint képviselőik találkoztak az ENSZ egyik tisztviselőjével és az afganisztáni béke távlatairól tárgyaltak vele.

A tálibok kormányzótanácsa közölte: alaptalanok a Kai Eidével, az ENSZ afganisztáni misszióvezetőjével folytatott megbeszélésről szóló jelentések.

Az ENSZ egyik tisztviselője csütörtökön, a londoni Afganisztáni-konferencia alkalmával megerősítette, hogy Kai Eide Dubajban januárban találkozott a tálibok képviselőivel, és a találkozón szóba került az afganisztáni béketárgyalások kérdése.

Egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselő azt mondta, hogy a tálibok vetették fel a párbeszéd lehetőségét a világszervezet misszióvezetőjének.