Adócsalók adataival házaltak Németországban

2010.01.31. 14:23
Megosztotta a német politikusokat, hogy egy ismeretlen informátor 2,5 millió euróért árulja az államnak adócsalók adatait. Egyelőre még nem döntötték el, hogy fizetnek-e, az ellenzők nem pénzelnének egy tolvajt, de az adatokkal több százmillió eurót nyerhetne az államkassza.

Egy ismeretlen informátor 2,5 millió euróért német adócsalókat leplezne le, erősítette meg vasárnap a berlini pénzügyminisztérium. Több lap szerint az informátor ennyi pénzt vár a minisztériumtól és a német adóhatóságoktól azért a DVD-ért, amely 1500 olyan személy adatait tartalmazza, akik a törvényes adózás megkerülésével milliókat helyeztek el svájci bankszámláikon.

Az ajánlat óriási dilemmát és egyidejűleg  nagy vitát keltett a német fővárosban: informátor  lopott adatokkal kereskedik, az állítólagos adócsalók leleplezésével viszont becslések szerint legkevesebb százmillió euró folyhatna be az államkasszába, de ennek dupláját sem lehet kizárni. Egyes vélemények szerint  ugyanakkor az adatok megvásárlása egy közönséges tolvaj jutalmazása lenne.

A felettébb kínos ügy ráadásul diplomáciai viszályt is okozhat Németország és Svájc között, a berni kormány ugyanis jelezte, hogy megrendülne a bizalom Németország iránt, ha a berlini kormány lopott  árút vásárolna meg.

A hatóságok közben megerősítették, hogy az informátor a wuppertali adóhatóságokat kereste meg. Az adatok hitelességének alátámasztására öt személy adatait ellenszolgáltatás nélkül kiadta, és esetükben a gyanú beigazolódott, mindegyikük egymillió eurós adócsalást követett el.

A pénzügyminisztérium érdemben egyelőre nem foglalt állást, de az üggyel állítólag Wolfgang Schauble pénzügyminiszter személyesen foglalkozik. Bár az adóügyek általánosságban tartományi hatáskörbe tartoznak, fontosabb esetekben az állam közbeléphet. Értesülések szerint a minisztérium jelenleg mérlegeli a kialakult jogi helyzetet.

Egyes értesülések szerint a gyanúsított német személyek számlái esetében mindenekelőtt a svájci UBS bank érintett.

Németországban nem  ez az első hasonló eset, 2008-ban az akkori pénzügyminiszter, Peer Steinbrück az adóhatóságokkal együttműködve engedélyezett egy hasonló ügyletet. A német szövetségi hírszerzés, a BND ötmillió eurót fizetett ki egy volt liechtensteini banki alkalmazottnak, aki cserébe több  mint ezer adócsaló adatait tartalmazó CD-ket, illetve DVD-ket adott át. A liechtensteini eset nemcsak  Németországot, hanem több más európai államot is érintett. A német szervek még ma sem zárták le az akkori ügy felderítését, amelynek fő "áldozata" Klaus Zumwinkel, a német posta korábbi vezetője volt.