Jenő
-3 °C
6 °C

Gyerekcsempészeket fogtak el Haitin

2010.01.31. 08:19
Tíz amerikait tartóztattak le, akik azzal védekeznek, hogy félreértés az egész, egy segélyszervezetnek dolgoznak. A haiti szociális minisztérium szerint a földrengés után azonnal megjelentek a gyerekkereskedők, és több segélyszervezet is nyomtalanul eltűnt, árván maradt gyerekekről számolt be.

A haiti rendőrség helyi idő szerint szombaton 10 amerikai állampolgárt fogott el, akik a vád szerint 31 haiti gyereket akartak külföldre vinni engedély nélkül. Az öt nő és öt férfi mindegyikénél amerikai útlevél volt. Két helyi kísérővel megpróbáltak átjutni a gyerekekkel a szomszédos Dominikai Köztársaságba. A port-au-prince-i hatóságok szerint a gyerekcsempészési ügybe egy haiti és egy amerikai lelkipásztor is belekeveredett.

A szociális miniszter azt mondta, ez emberrablás nem pedig adoptálás. Yves Christallin hozzátette, hogy az amerikaiaknak semmilyen hivatalos dokumentumuk, sem felhatalmazásuk nem volt arra, hogy magukkal vigyék a gyerekeket. A tárcavezető elmondta, hogy a 31 gyerek az ország különböző részéből származik, a legfiatalabb kéthónapos, a legidősebb 12 éves volt.

Az elfogott amerikaiak egyik hozzátartozója ugyanakkor azt állítja: szó sincs arról, hogy gyerekeket raboltak volna el, mindössze arról, hogy a Dominikai Köztársaságban kialakított menedékhelyre akarták vinni a nélkülöző kicsiket. A letartóztatottak egy segélyszervezet munkatársai, akiknek célja, hogy 100 gyereket helyezzenek el biztonságban a szomszédos országban. Ennek érdekében még egy 45 szobás hotelt is kibéreltek a Dominikai Köztársaságban. A hozzátartozó szerint félreértésről van szó.

A haiti tárcavezető kiemelte: árva gyerekeket csakis a haiti szociális minisztérium engedélyével lehet az országból kivinni. A január 12-i pusztító földrengés után arról érkeztek hírek a szegény karibi országból, hogy megjelentek a gyerekkereskedők, és hogy több helyről azt jelentették a segélyszervezetek dolgozói: eltűnt több gyermek is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?