Gyerekcsempészeket fogtak el Haitin

2010.01.31. 08:19
Tíz amerikait tartóztattak le, akik azzal védekeznek, hogy félreértés az egész, egy segélyszervezetnek dolgoznak. A haiti szociális minisztérium szerint a földrengés után azonnal megjelentek a gyerekkereskedők, és több segélyszervezet is nyomtalanul eltűnt, árván maradt gyerekekről számolt be.

A haiti rendőrség helyi idő szerint szombaton 10 amerikai állampolgárt fogott el, akik a vád szerint 31 haiti gyereket akartak külföldre vinni engedély nélkül. Az öt nő és öt férfi mindegyikénél amerikai útlevél volt. Két helyi kísérővel megpróbáltak átjutni a gyerekekkel a szomszédos Dominikai Köztársaságba. A port-au-prince-i hatóságok szerint a gyerekcsempészési ügybe egy haiti és egy amerikai lelkipásztor is belekeveredett.

A szociális miniszter azt mondta, ez emberrablás nem pedig adoptálás. Yves Christallin hozzátette, hogy az amerikaiaknak semmilyen hivatalos dokumentumuk, sem felhatalmazásuk nem volt arra, hogy magukkal vigyék a gyerekeket. A tárcavezető elmondta, hogy a 31 gyerek az ország különböző részéből származik, a legfiatalabb kéthónapos, a legidősebb 12 éves volt.

Az elfogott amerikaiak egyik hozzátartozója ugyanakkor azt állítja: szó sincs arról, hogy gyerekeket raboltak volna el, mindössze arról, hogy a Dominikai Köztársaságban kialakított menedékhelyre akarták vinni a nélkülöző kicsiket. A letartóztatottak egy segélyszervezet munkatársai, akiknek célja, hogy 100 gyereket helyezzenek el biztonságban a szomszédos országban. Ennek érdekében még egy 45 szobás hotelt is kibéreltek a Dominikai Köztársaságban. A hozzátartozó szerint félreértésről van szó.

A haiti tárcavezető kiemelte: árva gyerekeket csakis a haiti szociális minisztérium engedélyével lehet az országból kivinni. A január 12-i pusztító földrengés után arról érkeztek hírek a szegény karibi országból, hogy megjelentek a gyerekkereskedők, és hogy több helyről azt jelentették a segélyszervezetek dolgozói: eltűnt több gyermek is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport